Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj raspisala Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava iz oblasti poduzetništva

Općina Kakanj raspisala je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj poduzetništva i obrta za 2022. godinu, putem Projekta “Pokreni svoj posao u Kaknju”. Za ove je namjene ovogodišnjim Budžetom izdvojeno 145 hiljada KM, a sve sa ciljem razvoja poduzetničke svijesti kod nezaposlenih osoba.

Realizacijom projekta „Pokreni svoj posao u Kaknju“  nastoji se nezaposlenim osobama sa područja općine Kakanj pružiti finansijska pomoć i prilika da svoje ideje usmjere u pravcu razvoja vlastitog biznisa. Projektom je predviđeno sufinansiranje pokretanja i održavanje malih biznisa odnosno registrovanih  preduzeća, profesionalnih djelatnosti, obrta i srodnih djelatnosti te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane.

Prema riječima Mirze Fazlića, šefa Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj, podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 24 mjeseca (prva godina u iznosu od 100%, a maksimalno 413,00 KM/mjesec, druga godina 50%, a maksimalno 206,50 KM/mjesec), sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme neophodnih za obavljanje registrovane djelatnosti u iznosu do 3.000,00 KM do 5.000,00 KM. Iznos sredstava za nabavku opreme biće određen prema broju zaposlenih u momentu podnošenja zahtjeva za isplatu podsticajnih sredstava za nabavku opreme i to: 3.000,00 KM za
jedno zaposleno lice, 4.000,00 KM za dva zaposlena i 5.000,00 KM korisnicima
podsticaja koji budu imali tri i više zaposlenih.

Projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“ realizuje se uzastopno od 2013. godine sa stopom opstojnosti registrovanih biznisa i djelatnosti od 80%. Trenutno 207 firmi otvorenih uz ovakvu podršku Općine Kakanj uspješno posluje i širi svoje poslovanje.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ovu vrstu podsticaja za 2022. godinu ostaje otvoren do 15. aprila.

Continue Reading