Connect with us

KAKANJ

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj u 2021. godini realizirala je većinu svojih aktivnosti

Iz organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj svake godine redovno posjećuju porodice šehida. Na taj način im pružaju moralnu i materijalnu  podršku i pomažu im pri rješavanju njihovih problema.

U 2021. godini predsjednik organizacije ukupno je posjetio 103 porodice i na taj način im pokazao da nisu same i da se imaju na koga osloniti.

Ovom prilikom posebno je istakao roditelje šehida koji se nalaze u nezavidnoj  finansijskoj situaciji.

„Imamo jednu specifičnu situaciju koja se odnosi na roditelje čiji su sinovi bili oženjeni, a čija su mjesečna primanja veoma mala. Ukoliko je jedan roditelj živ, a sin bio oženjen onda taj roditelj dobija samo 89 KM mjesečne naknade od države. Ako su oba roditelja živa, a sin je bio oženjen, njihova primanja su 130 KM. Nastojimo pomoći ovu kategoriju, koja je najugroženija“, kazao je Tahir Mandžuka predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj.

Tahir Mandžuka

Iz godine u godinu organizacija porodica šehida i poginulih boraca ima veoma značajnu ulogu i pri zapošljavanju djece šehida. Prema podacima s kojima raspolaže predsjednik Organizacije, u evidenciji imaju gotovo 400 djece šehida. Ovi mladi ljudi, skoro svi, uspjeli su zasnovati radni odnos u različitim državnim i privatnim firmama ali i institucijama.

„Zahvaljujući našem posredništvu dosta djece je svoje zaposlenje našlo u državnim firmama. Mnogi su se zaposlili i putem javnih konkursa. Zadovoljni smo ovom situacijom jer je još mali broj djece na Birou. Po našoj evidenciji to je oko 20-toro djece ženskog spola, odnosno djevojke koje su se već udale. Naravno, nastojat ćemo prema njihovoj stručnoj spremi, pomoći im u pronalaženju zaposlenja”, dao je Mandžuka.

Na kraju treba reći da je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj u prošloj godini održala i šest redovnih sjednica Upravnog odbora i jednu Izvještajnu skupštinu.

ntvic.ba

Continue Reading