Connect with us

KAKANJ

OV Kakanj: Usvojeno nekoliko izvještaja i programa utroška sredstava, odgođeno izjašnjavanje o MHE Bilješevo

OV Kakanj danas je, na 14. redovnoj sjednici, usvojilo nekoliko izvještaja za prošlu godinu iz oblasti Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline, te nekoliko ovogodišnjih programa Službe za društvene djelatnosti. Vijeće je odgodilo izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesije za izgradnju MHE Bilješevo na rijeci Bosni.

Najveći interes vijećnika, na januarskoj sjednici OV, izazvala je druga tačka dnevnog reda koja se odnosila na Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesije za izgradnju MHE Bilješevo na rijeci Bosni.

Vijećnici su izrazili negodovanje zbog, kako su naglasili, nedovoljne informisanosti o ovom Prijedlogu.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica koje gravituraju ovom području. – Svjedoci smo čestiih poplava na ovom području i strahujemo da će ukoliko dođe do izgradnje MHE ovo područje biti dodatno ugroženo. Ovim putem pozivamo na sprovođenje svih zakonom predviđenih postupaka, te poručujemo da su iza nas brojne nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite okoliša – poručio je u svome obraćanju Kenan Kadić, stanovnik Bilješeva.

Prema obrazloženju investitora riječ je o protočnoj MHE snage od četiri megavata, čiji su štetni uticaji na okoliš minimalni. – Mi smo spremni da u postupku pribavljanja neophodnih saglasnosti i dozvola za izgradnju MHE, putem javnih rasprava, uključimo javnost i sagledamo stavove i mišljenja, te smo spremni na prezentaciju projektne dokumentacije svim zainteresovanim stranama – izjavila je Alma Zaimović, pokurista Trgošped-a.

Izjašnjavanje o ovoj odluci odgođeno je uz zaključak o provođenju javne rasprave, koja inače u ovom dijelu postupka nije obavezna i nije predviđena zakonom.

OV Kakanj danas je razmatralo i usvojilo nekoliko izvještaja Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša za prošlu godinu, te nekoliko programa Službe za društvene djelatnosti za ovu godinu.

Vijeće je danas usvojilo i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli 15.apriliskih priznanja, čime je smanjen broj priznanja koja se dodjeljuju. Također, data je saglasnost o izmjenama i dopunama Statuta Doma zdravlja Kakanj.

Continue Reading