Connect with us

KAKANJ

Perzijsko-bosanski koledž obilježio 25. novembar

Perzijsko-bosanski koledž sa internatom u Lješevu već 17-tu godinu na poseban način obilježava Dan državnosti BiH. Cilj manifestacije je potaknuti učenike da osjete privrženost našoj državi i da im to bude jedina zemlja u kojoj trebaju da planiraju svoju budućnost te da svojim znanjem potpomognu njen razvoj. 

“ Svakako taj cilj koji smo postavili osnaživanje i jačanje patriotizma ostaje i evo kroz ove likovne radove, kroz nekoliko stotina pristiglih radova na našu adresu , na osnovu javnog konkursa koji smo uputili učenicima osnovnih i srednjih škola vidimo hvala Bogu da smo uspjeli da ipak naši učenici teže ka tome da ostanu u Bosni da razvijamo patriotizam kod njih , ali i oni kod nas isto tako”, istakao je direktor koledža Haris Alihodžić.

Haris Alihodžić, direktor Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom- Lješevo

“Perzijsko- bosanski koledž sa internatom je glavni organizator samog takmičenja. Mi kao dio kampusa smo suorganizatori i zaista smo zadovoljni i ove godine samim odzivom učenika kako za literarne radove tako i za likovne radove. Zaista je bilo, evo ja sam kao posmatrač sa strane pogledala te radove bili su jako kvalitetni radovi i literarni i likovni , komisija je imala jako težak posao da od dobrih i odličnih radova izabere one najbolje”, istakla je direktorica škole Alma Zahirović.

Alma Zahirović, v.d direktorica OŠ “Đulistan” Lješevo

Povodom Dana državnosti, sedamnaesti put zaredom ova ustanova organizuje brojna takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja cijele BiH. Posljednje dvije godine zbog situacije izazvane koronavirusom, takmičenje je organizovano samo iz likovnih i literarnih radova na temu “Praznik za sve koji nose ideju Bosne i Hercegovine”. Jedan od ovogodišnjih učesnika bio je i Muhamed Fejzić učenik četvrog razreda Perziijsko- bosanskog koledža koji je osvojio prvo mjesto za najbolji likovni rad.

“Samim tim što sam  osvojio ovu nagradu drago mi je da sam nekako doprio u srca ljudi, jer sama komisiji ukoliko je odlučila da sam ja vrijedan tog prvog mjesta to znači da je to probudilo neku emociju u njima, da je nešto izazvalo, a to i jeste daj najveći cilj i zadovoljstvo nekog da kažem ponosnog umjetnika da predstavi ono što osjeća”, istakao je Muhamed Fejzić.

Muhamed Fejzić, učenik Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom

Takmičenje po motom “ZNANJEM GRADI BiH” realizovano je u četiri kategorije za učenike osnovnih i srednjih škole.  Za najbolje literarne i likovne radove nagrađeni su učenici iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Visokog i Ilijaša.  Ovogodišnji suorganizatori manifestacije bili su Institut za jezik Sarajevo i BZK “Preporod”.

Continue Reading