Connect with us

KAKANJ

Poklon umra od bivših učenika za Safeta ef. Delića

Kao vid zahvalnosti za sve što je učinio za njih,  grupa od 250 bivših učenika Safet efendije Delića, pripremila je njemu i njegovoj supruzi vrijedan poklon, putovanje tj. odlazak na umru.

Ovaj poklon iznenađenja bivši učenici Safet ef. su priredili na mevludu u džamiji u Brnjicu, koji je upriličen povodom njegovog ispraćaja u penziju.

Ispraćaju su prisustvovali brojne džematlije, kolege imami, njegovi bivši učenici, te predstavnici Medžlisa IZ Kakanj.

Safet ef. Delić je čitav radni vijek od 40 godina proveo u svom džematu Brnjic koji pripada medžlisu IZ Kakanj. Sama mevludska svečanost koja je bila organizirana povodom njegovog penzionisanja, za Safeta efendiju je bio poseban trenutak ispunjen istinskom srećom i zadovoljstvom.

 „Hvala dragom Bogu što sam doživio ovaj čas i ovaj trenutak. Vrijedilo se roditi i raditi 40 godina, djelovati najbolje što znaš i umiješ i na kraju da budeš počastvovan ovakvim skupom. Za ovakav poklon koji su mi priredili moji učenici zahvaljujem se Allahu dž.š što mi je ukazana takva čast“, kazao je pod vidnim emocijama Safet ef.

Safet ef. Delić

Nakon što je prije gotovo mjesec dana u prostorijama MIZ Kakanj Safet ef. Delić i  zvanično ispraćen u zasluženu penziju, njegovi učenici su odlučili da mu se na određeni način zahvale za sve što je učinio za njih. Organizirali su se preko fb grupe „Mektebska raja“ koju su osnovali kako bi razmjenjivali određene informacije. U grupi se nalazi veliki broj učenika Safeta ef. od kojih danas mnogi žive i van Bosne i Hercegovine.

„Odmah tog istog dana javila mi se neka raja iz mekteba, kažem raja jer se mi tako međusobno zovemo, koji su predložili da Safetu ef. kupimo određeni poklon za uspomenu i da nas se sjeća. Za pet dana mi smo prikupili mnogo više sredstava nego smo predvidjeli. Javljali su nam se bivši učenici iz Finske, Švedske, Njemačke, Norveške, Katara i drugih zemalja i svi su željeli da učestvuju“,  priča nam Ahmed ef. Kovač jedan od njegovih bivših učenika i organizator akcije.

Ahmed ef. Kovač

Mnogi bivši učenici su bili prisutni na ovoj svečanoj dodjeli, a jedan od njih je i poznati sarajevski imam Šerif ef. Delić.

„Sa šest godina sam krenuo u mekteb kod mog Safeta ef. i sve do danas on je moj efendija. Prošao sam i medresu i fakultet i druge škole, ali ostane uvijek trag onog prvog efendije što te poduči i nauči. Moram naglasiti da je preko 20 učenika iz ovog džemata koji  su završili medresu“.

Šerif ef. Delić

Safet ef. Delić je odmah nakon završetka medrese počeo raditi u džematu Brnjic i to davne 1981. godine. Tokom radnog vijeka imao je i teških životnih situacija, ponajviše zbog imamskog poziva kojeg je obavljao u jednom turbulentnom društveno političkom ambijentu, istakao je glavni imam MIZ Kakanj.

„Ono što je jako važno napomenuti jeste da u to vrijeme nije bilo jednostavno i sigurno raditi imamski posao. To opterećenje je bilo dodatno jer su njegov brat i četiri njegove sestre završili medresu. U to vrijeme nije bilo svakidašnje da čitava porodica pohađa medresu, tako da je Safet ef. bio pod nadzorom tadašnjeg sistema. Ono što je jako važno ostao je stabilan, stamen i zaštitni stub porodice, svog džemata, vjere, a u periodu agresije i svoje domovine“, kazao je Sulejman ef. Čeliković.

Sulejman ef. Čeliković

Svečanost ispraćaja završila je uz mnoštvo emocija kod svih prisutnih. Safet ef.  će sa svojom suprugom već polovinom marta ove godine imati priliku obaviti umru u koliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

ntvic.ba

Continue Reading