Connect with us

KAKANJ

Polaganjem cvijeća u Kaknju obilježen 5.januar- Dan formiranja 309. brdske brigade

Petog januara 1993. godine formirana je kakanjska  309. brdska brigada. Tim povodom u Gradskom parku danas je upriličeno polaganje cvijeća na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno- oslobodilačkog rata u periodu od 1992-1995. godine i palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina. Cvijeće su položili načelnik općine Kakanj i predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj. Načelnik Bajtarević osvrnuo se na slavni ratni put 309. brdske brigade te naglasio da je 309. brdska brigada  bila i ostala ponos Kaknja. Bila je jedna od prvih i najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije R BiH.

“Ovo je vrijeme kada se sjećamo poginulih boraca 309. brdske brigade ali svih šehida sa područja općine Kakanj. Općina Kakanj će kao i u prethodnim godinama izdvajati sredstva da pomaže boračke organizacije u skladu sa njihovim programima koji se planiraju u okviru Budžeta općine Kakanj”, rekao je između ostalog načelnik općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.

Korijeni 309. brdske potiču iz prvih hrabrih kakanjskih dobrovoljačkih četa sa brezansko-ilijaškog ratišta. Ova brigada je građane Kaknja branila od neprijatelja iz pravca Vozuće prema Ponijerima, te iz pravca Busovače prema Kaćunima i dalje prema Kaknju . Osim toga, borci ove brigade su ratovali i na drugim ratištima daleko od Kaknja. Brigada svoj ratni put pod nazivom 309.bbr završava u oktobru 1994.godine,kada se od 309.bbr i 311.lbr formira 329.bbr.

Continue Reading