Connect with us

KAKANJ

Polen Ambrozije opasan po zdravlje ljudi

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. I upravo proteklih mjeseci je bio period njenog intenzivnog cvjetanja a samim tim predstavlja i veliki problem osobama koje su sklone alergijama. Jedini način njenog potpunog nestanka  iz naše okoline je čupanje korijena i cijeloga stabla biljke kako ne bi pravila probleme čovjeku i kulturama koje su u njenoj blizini. Ambrozija, u narodnom rječniku poznata i kao fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka je jednogodišnja biljka, visoka metar do metar i po, osim kao korovska biljka sve više problema zadaje i oblasti zdravstva, zbog svojih izraženih alergenskih sposobnosti.

Cvjeta od kraja jula do sredine oktobra, proizvodeći polen u dugom vremenskom periodu i pravi probleme osobama koje su sklone alergijama ali i životinjama i raznim kulturama u poljoprivredi.

U periodu smo kada je Ambrozija kao biljka najpotentnija i kada izaziva reakcije i simptome kod osoba koje su osjetljive na njen polen. Curenje iz nosa, kihanje, svrbeš nosa i očiju, ali i problemi sa disanjem mogu se javiti usljed kontakta sa ovom invazivnom biljkom, kaže dr. Senka Balorda, specijalista pneumoftiziolog Doma zdravlja Kakanj. Preventivno se može djelovati uzimanjem više vode, tečnosti i vitamina. Naravno, ukoliko dođe do jače reakcije ili problema sa disanjem ili jakim kašljem, javiti se ljekaru koji će ordinirati terapiju .

Ambrozija izaziva neugodne simptome kod ljudi

Period za uklanjanje ambrozije treba održavati u junu i julu, odnosno prije početka  njenog cvjetanja, kako bi se izbjegla senzibilizacija na visokoalergenu pelud  koja je izrazito potentna i jedan je  od najagresivnijih alergena.  Ne uništavati biljku u augustu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati veće tegobe kod osoba koje pate od  alergijskih oboljenja.

ntvic.ba

Continue Reading