Connect with us

ZE-DO KANTON

Poljoprivredni proizvođači jagodičastog voća novu sezonu dočekuju u neizvjesnosti

13.05.2023
ntvic.ba (A.K.)

Poljoprivredni proizvođači jagodičastog voća prije svega maline novu sezonu dočekuju u neizvjesnosti. Najveći problem predstavlja plasman proizvoda na tržite EU, smanjena potražnja te konkurentost na tržištu. Ukoliko resorna ministarstva ne pronađu adekvatno rješenje za probleme sa kojima se malinari sučavaju, proizvođači će biti primorani odustati od ove grane poljoprivrede.

Proizvodnja maline u ZDK je u najvećoj krizi u posljednjih nekoliko godina. Jedan od problema je to što otkupljivači jagodičastog voća nisu uspjeli prošlogodišnji urod plasirati na tržište EU. Prema informacijama Udruženja poljoprivrednika ZDK hladnjače su pune prošlogodišnjih plodova koji niti su plaćeni proizvođačima niti izvezeni na tržište. Zbog trenutne situacije proizvođači su prepušteni sami sebi i u dilemi da li nastaviti sa ovom granom poljoprivrede.

-Proizvođači su naplatili samo 20-30% svojih proizvoda. Do sada nisu objavljene cijene, ne znamo ni šta su nam dužni, dolazi nova sezona i već su određena ulaganja napravljena. U svakom slučaju podrška s bilo kojeg nivoa nam je dobro došla, istakao je Emir Tutnjić, predsj. Udruženja poljoprivrednika ZDK.

I proizvođači i otkupljivači jagodičastog voća mišljenja su da je jedan od načina prevazilaženja trenutne, i po mišljenju proizvođaća najveće krize kada je u pitanju ova grana poljoprivrede, kreditiranje otkupljivača kako bi oni na vrijeme osigurali sredstva i platitili proizvođačima.

-Jedan od načina je da nam se pomogne kreditima. Hladnjačari su u velikim problemima bili i u prošloj godini a evo i sada je tako. Tražili smo kredite kako bi otkupljivači mogli na vrijeme isplatiti otkupljene plodove, naglasio je Mustafa Hodžić, poljoprivredni proizvođač i otkupljivač.

Proizvođači maline su nezadovoljni, smatraju da im je trud i rad uzaludan. Nova ulaganja u ovogodišnju sezonu su uveliko počela. No, otkupna cijena maline za ovu sezonu još uvijek nije poznata.

-Najveći problem je što otkupna cijena nije uopšte objavljena. Proizvođači će sami procijeniti hoće li se baviti proizvodnjom maline ili ne. Mi robu kad preuzmemo dužni smo i da je platimo, međutim cijena još uvijek nije poznata. Trenutno je ovo sve nagađanje, naglasio je poljoprivredni proizvođač i otkupljivač, Mehmedalija Jusufović.

Iako resorno kantonalno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za proizvodnju jagodičastog voća proizvođači ali i otkupljivači koji su do sada plodove plasirali na isnostrano tržite smatraju da bi se nadležni trebali dodatno uključiti u rješavanje trenutne krize sa kojom se susreću ne samo malinari u ZDK nego i u cijeloj BIH, poručili su iz Udruženja poljoprivrednika ZDK.