Connect with us

ZE-DO KANTON

Položen kamen temeljac za izgradnju aneks zgrade Općinskog suda u Zenici

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog aneksa zgrade ovog suda, koju finansira Evropska unija sredstvima u iznosu od 2 miliona eura.

Osim izgradnje aneksa, projektom je predviđena adaptacija suterena i prizemlja postojeće zgrade Općinskog suda u Zenici, tako da će najveći općinski sud u ovom kantonu do kraja naredne godine dobiti tri pritvorske ćelije, kancelariju Sudske policije, dodatni prostor pisarnice i šalter sale, dvije velike sudnice te osam kancelarija za sudije i daktilografe.

Ambasador Sattler rekao je da je EU proteklih godina uložila preko 50 miliona eura u oblast pravosuđa u BiH, uključujući i ulaganja u adaptaciju sudova, tužilaštava i kazneno-popravnih zavoda. Naglasio je da pored ulaganja u infrastrukturu, EU podržava i reformu pravosuđa, jer “građani žele da vide pravična suđenja, da vide da niko u ovoj zemlji nije iznad zakona i da vide da se predmeti rješavaju u razumnom roku”.

Predsjednica suda Dženana Brković rekla je da će se implementacijom projekta postići vizija i ostvariti strateški ciljevi predviđeni programom rada suda za period 2021. – 2023. godina te unaprijediti efikasnost i kvalitet rada, što je u interesu građana kojima će se pružiti bolja pravna zaštita.

Ministar za pravosuđe i u pravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić rekao je da je dogradnja Općinskog suda u Zenici nastavak projekta kojim je kantonalna Vlada aplicirala prema EU putem Vlade FBiH i VSTV-a.

Press služba ZDK

Continue Reading