Connect with us

KAKANJ

Poplave u Kaknju

Uprkos obilnoj kiši koja je u petak neprestano padala, protekla noć u Kaknju protekla je mirno i bez značajnijih intervencija.  Ipak, na nekoliko lokacija u Kaknju došlo je do izlijevanja rijeke Bosne, zbog čega je angažovana firma „Trgošped“ Kakanj , koja je sa svojim mašinama i kamionima nasipala materijal čime je spriječena veća šteta. Neke od ugroženih lokacija su Doboj, Povezice, Malješ, Donji Kakanj.

“Do ranih jutarnjih sati mogu reći ekipe Civilne zaštite, Vatrogasaca su bili na terenu tako i s njima uposlenici Rudnika mrkog uglja Kakanj koje smo angažovali na nasipanju mase na ovom dijelu koja treba da spriječi prodor vode i hvala Bogu u tome smo uspjeli. Istina to je rezultat jučerašnjeg i jutrošnjeg radakoji smo već od ranih jutarnjih sati tokom petka pokušali da navučemo materijal na one neke ključne lokacije koje su nam u proteklom periodu stvarale problem i pokazalo se ka jako uspješno”, istakao je načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Načelnik općine Kakanj, Mirnes Bajtarević

Na lokacijama gdje se izlila rijeka Bosna na saobraćajnicama, u toku dana bile su angažovane pumpe JP Vodokom koje ispumpavaju vodu kako bi se normalizovao saobraćaj na tim dionicama.

“Situacija jeste ozbiljna i trebamo više stpljenja u ovom trenutku pogotovo sada kada ovo prođe ja očekujem da će biti poziva, da će trebati određena oprema Civilne zaštite i vatrogasaca. Molim za strpljenje, jer nam je prioritetno bilo da sačuvamo kompletnu putnu komunikaciju i sve objekte, a onda ćemo pomagati i pojedinačnim dijelovima”, kazao je Bajtarević.

Na području Kaknja angažovane su sve raspoložive snage na postavljanjima nasipa i spriječavanju nastanka veće materijalne štete. Vatrogasci su bili spriječeni zbog vode da se vrate u svoj vatrogasni dom, jer je voda ušla u garažni prostor. Međutim, vozila sa opremom su na vrijeme izmještena. Najkritičnije je bilo u kakanjskom naselju Doboj gdje je zabilježeno i plavljenje stambenih i poslovnih objekata, a na kakanjskom izvorištu Bukovica došlo je i do velikog začepljenja, koje je snažna vodena bujica izazvala u vodovodnom sistemu.

Continue Reading