Connect with us

KAKANJ

Poruka i čestitka načelnika Mirnesa Bajtarevića i predsjedavajućeg OV Slavena Katičića povodom 25. novembra-Dana državnosti BiH: Mi se ne smijemo umoriti!

Dan državnosti Bosne i Hercegovine dočekali smo ponovo u stanju neizvjesnosti, zebnje i straha zbog novih nasrtaja na suverenitet naše države.

Danas, kao nikada do sada, je potrebno progutati gorčinu, podignuti glavu i podići glas koji kaže: „Bit će Bosne i Hercegovine“. A kako će je i koliko biti?! Bit će je onoliko koliko se mi budemo za nju sakodnevno zalagali i borili. Bit će je do onog dana kada se ne daj Bože mi umorimo, pa nam postane svejedno. Mi smo uvjereni da taj dan nikada neće osvanuti. Mi se ne smijemo umoriti!

Oni sve čine da mi prihvatimo njihove floskule da je Bosna i Hercegovina nemoguća, da je nefunkcionalna, da je izmišljenja, da je beznadežna…Ne, mi ne prihvatamo takve stavove! Mi se zalažemo i borimo da postoji, da napreduje, da je bude i za nas i za generacije koje dolaze. Da bude komotna za sve, multietnička, bogata različitostima naroda, kultura, religija, jezika, da bude Evropa i Svijet u malom.

Naša borba za Bosnu i Hercegovina mora biti svakodnevna i uporna. Ona se treba odvijati svuda gdje smo stigli s lijepim namjerama. To je u školi, na poslu, u prirodi, na sportskom terenu, na takmičenju…Ma gdje bili mi trebamo i moramo svjedočiti svojim lijepim ponašanjem i radom da je BiH moguća i da je trajna kategorija. Uz vrijedan rad, svakodnevno njegujmo uvažavanje etnički drugog i drugačijeg. U Kaknju je taj humani ideal veoma prisutan i njegovan. Nastavimo tako.

Mi u Kaknju moramo biti primjer i u budućnosti. Općepoznata je činjenica da nikad nije moguće riješiti sve probleme i sve izazove, ali je najvažnije da se ne mirimo sa postojećim stanjem. Onako kako se ne mirimo s floskulamama koje kažu da je BiH nemoguća, tako se ne smijemo miriti ni sa stanjem privrede, infrastrukture, sa deponijama smeća i svim drugim izazovima.

U tom nemirenju sa općim stanjem i izazovima i toj borbi za boljitak, pozivamo na još više zajedništva, zajedničkog rada, volonterskog angažman i još više ljubavi prema zavičaju i domovini.

Sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH!Načelnik Općine Kakanj Mirnes BajtarevićPredsjedavajući OV Slaven Katičić

Continue Reading