Connect with us

KAKANJ

Poruke sa kamena iz Gradske biblioteke Kakanj: Manifestacija čitanja i istraživanja

Gradska biblioteka Kakanj, sedmi put za redom, realizuje projekat Poruke sa kamena. Ove godine, pod motom Velika važnost malih priča, mladi iz Kaknja čitat će, istraživati i pisati. U tome će im se pridružiti i srednjoškolci iz Maglaja i Usore. Edukatori u projektu su prof. dr. Edin Pobrić i književnik Benjamin Bajramović.

Sedmi put za redom Gradska biblioteka Kakanj šalje poruke sa kamena. U okviru ovogodišnjeg programa mladi Kaknja će, pod motom Velika važnost malih priča, kroz učenje i pisanje istraživati aktualne društvene fenomene.

“Male priče su na trećem nivou ljudskih egzistencijalnih potreba, jer čovjek pomoću priče antropološki oblikuje vrijeme i ljudski osjećaj za vrijeme.”, naglasio je edukator u projektu prof. dr. Edin Pobrić, izrazivši nadu da će ovaj projekat Gradske biblioteke mlade ljude potaknuti na kreativnost, čitanje i pisanje, te analitičko promišljanje.

“Najveća važnost ovakve vrste projekata jeste što mladi imaju priliku dosta toga naučiti, te razvijati svoje sklonosti ka književnosti i svakom drugom obliku umjetnosti.”, između ostalog je naglasio književnik Benjamin Bajramović.

Ove godine uz kakanjske srednjoškolce u projektu učestvuju i mladi iz Maglaja i Usore. Cilj ovog projekta je biti nadopuna formalnim procesima obrazovanja i mlade poticati na čitanje, istraživanje i iskazivanje svojih stavova i mišljenja.

Program Poruke sa kamena već je tradicionalni program koji je tokom proteklih šest godina okupljao eminentna imena bh. umjetnosti, postavljao pitanja i nudio odgovore, te mlade pratio u njihovom procesu odrastanja i poimanja svijeta.

U okviru ovogodišnjeg programa Poruke sa kamena planirane su radionce u Kaknju, Maglaju i Usori nakon čega će biti upriličena i prezentacija literarnih radova nastalih tokom radionica.

ntvic

Continue Reading