Connect with us

ZE-DO KANTON

Potraga za drugim radnikom turske kompanije proširena od Zavidovića prema Maglaju

U toku je deveti dan potrage za drugim radnikom turske kompanije Cengiz Insaat koji je zajedno sa svojim kolegom bio angažiran na osiguravanju gradilišta autoceste na koridoru Vc kada su u s krana na deset metara visine pali u nabujalu rijeku Bosnu u Begovom Hanu kod Žepča nakon čega je za njima organizirana potraga.

Pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom, njih 15, podijeljeni u tri tima sa medicinskom i tehničkom podrškom, čamcima i potrebnom opremom i danas će pretraživati korito i obale rijeke Bosne od mjesta nesreće do Žepča a današnja potraga proširit će se i od Zavidovića prema Maglaju.

Osim FUCZ na terenu su i pripadnici Gorske službe spašavanja Žepče i Srebrenik, CZ Žepče, PU Žepče, tim Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko BiH sa sonarom koji je prilagođen za ovaj tip rijeke te pripadnici Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama – AFAD iz Turske koji su se odazvali pozivu turske kompanije Cengiz Insaat i 13. novembra se uključili u potragu za nestalim radnikom, državljaninom Turske. Spasiocima su se i danas pridružili radnici kompanije Cengiz Insaat koji pomažu u potrazi.

Tijelo jednog od radnika, 43-godišnjeg državljanina Turske, spasioci su, 11. novembra, pronašli u rijeci Bosni a za drugim nestalim muškarcem potraga je nastavljena.

Prije početka potrage, jutros je, kao i svakog dana, napravljen plan, dogovorene aktivnosti i zone potrage a svi koji su uključeni u potragu na svojim mobilnim telefonima imaju instaliranu mobilnu aplikaciju za minski sumnjiva područja, upoznati su sa minskom situacijom a uposlenici CZ Žepče podijelili su i karte minsko sumnjive površine u području u kome se odvija potraga.

Izvor: klix.ba

Continue Reading