Connect with us

KAKANJ

Poziv građanima za potpisivanje donorskih kartica

Udruženje dijaliziranih i transplatiranih osoba (UDITO) Kakanj organizuje javno potpisivanje donorskih kartica u subotu 02.10.2021. godine ispred  Pošte u Kaknju u periodu od 10 do 12 sati.

Evropski dan darivanja organa  i zahvale donorima obilježava se svake druge subote u oktobru i tokom cijelog oktobra. Tu ideju pokrenulo je Vijeće Evrope 1998. godine sa ciljem da se poveća broj doniranih organa radi spašavanja života. Ove godine te aktivnosti se vode pod sloganom „ Samo recite DA“ i saopšti porodici da ste DONOR.

Iz UDITO Kakanj pozivaju građane na potpisivanje donorske kartice. Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor sa  porodicom koja daje pristanak o najhumanijem ljudskom djelu – darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima.

Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih bolesnika i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za i kvalitetniji život transplatacija koje nema bez donacije organa, poručili su iz UDITO Kakanj.

Udruženje dijaliziranih i transplatiranih osoba (UDITO) Kakanj

Continue Reading