Connect with us

KAKANJ

Predstavnici svih nivoa vlasti u Kaknju razgovarali o mogućnostima podrške razvoju poljoprivrede

U uredu načelnika Općine Kakanj danas je održan sastanak na kojem se razgovaralo o stanju i perspektivama razvoja poljoprivrede na području Kaknja. Sastanku su prisustvovali zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer ZDK Mirnes Bašić, te kantonalni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.

Kako u lokalnim zajednicama unaprijediti razvoj popoljprivrede, uskladiti poticajne modele koje implementiraju FBIH, kantoni i općine i gradovi, te kako poljoprivrednicima pomoći da uz porast troškova proizvodnje održe svoja gazdinstva – teme su o kojima su predstavnici svih nivoa vlasti razgovarali u uredu načelnika Općine Kakanj. 

– Ovakve sastanke planiramo održati sa svim kantonalnim ministrima poljoprivrede, kako bi poljoprivrednici znali koju vrstu podrške mogu očekivati u ovoj godini. Općine i gradovi za ovu su godinu planirali preko deset million KM poticaja u ovoj oblasti, kantoni su planirali 35 miliona KM, dok je Nacrtom Budžeta FBIH za ovu namjenu planirano preko 100 miliona KM, a ja očekujem da će ta sredstva biti i veća – izjavio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

– Mi očekujemo da ćemo iznose poticaja u poljoprivredi, koji su prošle godine iznosili preko 3,5 miliona KM ove godine značajno povećati i time biti podrška našim poljoprivrednicima na području ZDK – izjavio je kantonalni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.

Kako je istaknuto Općina Kakanj svrstava se u red općina koje najviše izdvajaju po jedinici proizvoda odnosno po poljoprivrednom proizvođaču, te je upućen poziv poljoprivrednicima da u cilju unaprjeđenja razvoja poljoprivredne proizvodnje u što većoj mjeri apliciraju i prema sredstvima višim nivoima vlasti.

– Sredstva kao i resorni ministar na raspolaganju su kako bi se podrška u poljoprivrednoj proizvodnji podigla na jedan veći nivo i lokalne zajednice I poljoprivredni proizvođači trebaju unaprijediti postojeće i pokrenuti nove projekte kako bi se poljoprivrednici zadržali na svojim imanjima I kako bi od poljoprivrede mogli kvalitetno živjeti – poručio je ovom prilikom predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević naglasio je kako je današnji sastanak bio prilika za razmjenu iskustva i dobrih praksi u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje I u cilju kreiranja što kvalitetnijih poticajnih mjera u skladu sa potrebama I zahtjevima proizvođača.

Pred poljoprivrednicima izazovna je godina, u novu sezonu ući će uz poskupljenja repromaterijala tako da se očekuje da će i troškovi proizvodnje tokom godine dodatno rasti. Međutim sa današnjeg sastanka je poručeno da će svi nivoi vlasti, uz povećanje iznosa predviđenjih za poticaje, raditi i na harmonizaciji poticajnih mjera u ovoj oblasti.

Continue Reading