Connect with us

KAKANJ

Prošireni kapaciteti i ponuda Eko kuće Ponijeri

30.12.2022.
ntvic.ba (I.S.)

Općina Kakanj i JU KSC Kakanj intenzivno rade na projektima unaprjeđenja turističke ponude Ponijera. Kako bi kakanjska vazdušna banja i jedini ski centar na području ZDK za domaće i strane goste ponudio što raznovrsniju i kvalitetniju ponudu prošireni su kapaciteti Eko kuće Ponijeri. Od ove sezone Eko kuća raspolaže smještajnim kapacitetima i restoranom.

U protekle tri godine Općina Kakanj i JU KSC Kakanj, uz podršku viših nivoa vlasti, intenzivno su radili na obogaćivanju i promovisanju turističke ponude na Ponijerima. Kako bi se domaćim gostima ali i stranim turistima ponudila što kvalitetnija usluga prošireni su kapaciteti Eko kuće Ponijeri u sklopu koje je otvoren i restoran Eko kuća Kameni.

– Ja očekujem da će ovo biti jedan korak u poboljšavanju turističke ponude naših Ponijera kao i svim drugim projektima koje trebamo raditi. Imamo veliki projekat za sljedeću godinu, a to je instaliranje ski lifta kao i asfaltiranje saobraćajnice kroz Ponijere – izjavio je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Sredstva Vlade ZDK u iznosu od 150.000 KM iskorištena su za adaptaciju i opremanje Eko kuće Ponijeri. U nastojanjima da se proširi i poboljša ponuda za sve goste, od ove sezone Eko kuća Ponijeri raspolaže smještajnim kapacitetima i restoranom sa bogatom gastro ponudom.

– Imamo osam apartmana i na raspolaganju nam je otrpilike negdje 25 do 26 ležajeva. U sklopu te usluge imat ćemo mogućnost pružiti i restoranske usluge zajedno sa našim partnerom koji će držati Eko kuću Kameni tako da u ovom trenutku mislim da će slika Ponijera biti izrazito bolja i kvalitetnija – izjavio je direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

Inače, Ski centar Ponijeri jedino je skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu. Za ovu skijašku sezonu spreman je stari ski lif, a već od naredne sezone u funkciji bi trebao biti novi ski lift, za čiju nabavku su obezbijeđena finansijska sredstva viših nivoa vlasti.

– Sve je spremno za zimsku sezonu, renoviran je stari ski lift, a ova procedura oko nabavke novog ski lifta je završena, dakle mi smo dobili najpovoljnijeg izvodaca, mi bi taj lift po svim prilikama mogli i ove sezone uraditi , ali se jednostavno zbog procedura koje traju toliko koliko traju i zbog godišnjih odmora koje iz ove austrijske firme koriste od 20 decembra pa sve do kraja januara nismo imali mogucnost da to zavrsimo – istakao je Mušija.

Konkretni koraci i konstantna nastojanja na obogaćivanju turističke ponude Ponijere bi trebalo pozicionirati među najbolja manja skijališta u BiH, sa bogatim sadržajima kako tokom zimske sezone tako i tokom ljetnog perioda.