Connect with us

KAKANJ

PS Kakanj: Tokom novogodišnjih praznika planske aktivnosti na sprečavanju upotrebe pirotehničkih sredstava i drugih naprava

29.12.2022.
ntvic.ba

Povodom nastupajućih novogodišnjih praznika Policijska stanica Kakanj će  poduzimati planske aktivnosti na sprečavanju upotrebe pirotehničkih sredstava i drugih naprava

Uzimajući u obzir nadolazeće praznike i pojačanu frekvenciju građana na području naše općine, a u cilju preventivnog i represivnog djelovanja na sprečavanju neželjenih posljedica upotrebe pirotehničkih sredstava i drugih naprava, Policijska stanica Kakanj će u narednom periodu poduzimati planske aktivnosti na sprečavanju ovakvih pojava.

Koristimo ovu priliku da  podsjetimo građane na odredbe  Zakonu o javnom redu i miru ZE-DO kantona gdje je u članu 3. stav 1. tačke 21., 22., 23. propisan prekršaj u vezi sa prodajom, kupovinom i upotrebom, odnosno paljenjem pirotehničkih sredstava na javnim mjestima.

Za učinjeni prekršaj iz gore navedenih članova ovog zakona predviđene su novčane kazene u iznosu od 150,00 KM do 500,00 KM, kao i oduzimanje pirotehničkih sredstava na licu mjesta.

Posebno naglašavamo da protiv maloljetnih lica koja čine ovu vrstu prekršaja, odgovornost snose roditelji, usvojitelji ili staratelji maloljetnika koji će biti kažnjeni za prekršaj kao da su ga sami učinili.  

S tim u vezi policijski službenici ove policijske stanice će poduzimati sve zakonom propisane mjere u cilju sprečavanja prodaje, kupovine i paljenja pirotehničkih sredstava na javnim mjestima.

KOMANDIR

Samostalni inspektor

Mirza Smajić

Continue Reading