Connect with us

KAKANJ

Riješen problem vodosnabdijevanja na izvorištu “Bukovica”

Jedan od problema koje su uzrokovale padavine na području općine Kakanj jeste i začepljenje cjejovoda i fabrike za proizvodnju vode na vodovodnom sistemu Bukovica. Prema rijecima dir. JP “Vodokom”  Kakanj u višesatnoj borbi i nadljudskim naporima radnika ovog preduzeća uz angažman kakanjske firme “Delta petrol” i uz pomoć Rudnika mrkog uglja Kakanj , TE i Civilne zaštite koji su obezbjedili odgovarajuće pumpe uspjeli su očistiti kompletno postrojenje .

 “Naše je zadovoljstvo što smo uspjeli sačuvati primarno gradsko područje bez redukcije vode i svi stanovnici iz užeg područja snabdijevaju se sa rezervoara Dragići i imaju kontinuitet mikrobiološke i fizičko-hemijske ispravne vode za piće. Za razliku od njih korisnici koji se snabdjevaju sa rezervoara Hrasno su od jutros od 8 sati uskraćeni za tu vrstu usluge zbog evidentnog problema kojeg smo nažalost imali, ali kojeg smo uz veliki angažman nas i drugih uspjeli da riješimo”, istakao je direktor JP “Vodokom” Kakanj, Haris Veispahić.

Direktor JP “Vodokom” Kakanj, Haris Veispahić

Nakon što je otklonjen problem iz ovog preduzeća apeluju stanovništvu da vodu koriste samo za nužne potrebe, jer je još uvijek neizvjesno koliko će potrajati trenutno stanje vode u bazenima.

 “Voda koju trenutno puštamo u sistem i koju usmjeravamo prema našim korisnicima je apsolutno mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna. Što se tiče redukcije vode, vjerujemo da je neće biti jer smo uspjeli riješiti problem. Trenutno imamo problem sa mutnoćom vode, vidjeli ste i sami kakve je boje Bukovica, ali evo našim angažmanom vjerujemo da ćemo i taj problem uskoro riješiti. Što se tiče smanjene potrošnje, voljeli bismo zbog smanjenja sada kapaciteta ispravne  vode u bazenima na malo reduciranu potrošnju vode , dakle da je možemo imati u dovoljnim količinama makar do sutra do poslijepodnevnih sati kada očekujemo stvarnu i konačnu stabilizaciju vodosnabdijevanja na našem sistemu”, kazao je Veispahić.

Kako je najavljeno iz ovog preduzeća redukcije vode neće biti na području Kaknja. Svi stanovnici užeg područja grada snabdijevaju se sa gradskog rezervoara Dragići i imaju kontinuitet mikrobiološke i fizičko-hemijske  ispravne vode za piće.

Continue Reading