Connect with us

SVIJET

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Soledar

13.01.2023.
Agencija Anadolija

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u petak da su u četvrtak uveče ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskim gradom Soledar, javlja Anadolija.

– Potpuna kontrola nad Soledarom omogućava prekid snabdijevanja ukrajinskih vojnika u gradu Bahmut i blokiranje vojske – rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov u Moskvi.

Pohvalio je ulogu vazdušnih snaga i artiljerije u zauzimanju Soledara, navodeći da su izveli napade na ukrajinsku vojsku, ometajući prebacivanje rezervi, snabdijevanje municijom i pokušaje povlačenja trupa na druge linije odbrane.

U srijedu je Wagner grupa, privatna ruska vojna kompanija, objavila da je preuzela kontrolu nad cijelim gradom Soledar.

Komentarišući to, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio je napore grupe, ali je preporučio da se sačeka zvanična objava Ministarstva odbrane Rusije.

U međuvremenu, portparol Istočne grupe snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij, u ekskluzivnoj izjavi za RBC-Ukrajina, demantovao je informacije ruskog Ministarstva odbrane.

– Ne, to nije istina. Borbe se vode u gradu – rekao je Čerevatij bez dodatnih detalja.

Soledar se nalazi u blizini strateškog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, velikog transportnog čvorišta preko kojeg se ukrajinske trupe snabdijevaju oružjem, vojnom opremom i municijom.

Teške borbe se vode već nekoliko mjeseci za kontrolu nad Bahmutom.

Continue Reading