Connect with us

KAKANJ

Sa Svečane akademije upućene poruke o našoj obavezi da poštujemo Ustav BiH ta da njegujemo bogatstvo različitosti i nastavimo graditi multietičnost i prosperitet društva

Kao centralni događaj u okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH, u Domu kulture Kakanj, održana je Svečana akademija.

Općina Kakanj jedna je od onih koja na različite načine nastoji očuvati kulturno – historijsku baštinu, brojna obilježja i sjećanja na hiljadugodišnju historiju BiH – istaknuto je na  Svečanoj akademiji. Nizom aktivnosti u proteklim danima nastojalo se ukazati na značaj tradije, običaja i patriotizma ali i potaknuti sve njene građane da je s ljubalju prigrle i zajedno učestvuju u očuvanju njene slobode i samostalnosti.

“Ovo je prilika da istaknemo historijske vrijednosti BiH kao i njeno bogatstvo različitosti te naglasimo ulogu Kaknja u izgradnji multietičnog i prosperitetnog društva. Naročito su ovo poruke koje mladi trebaju upamtiti” – naglasio je načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.

BiH gradila je i njegovala svoju multikulturalnost kao posebnu vrijednost. Njeni građani imaju obavezu da multikulturalnost ponosno ističu, gradeći zajedno prosperitetniju državu i ljepšu domovinu. Kako je naglasio predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić, niko ko ne uvažava Ustav BiH za sebe ne može reći da je domoljub.

Ovo je država tri ravnopravna naroda i svi je imamo obavezu čuvati i promovisati onako kako je promoviše sam Dan državnosti. Za napredniju državu, prije svega moramo je odbraniti od svih onih koji negiraju njenu državnost – istakao je državni parlamentarac Nermin Mandra.

Sa velikim patriotskim žarom sa ove akademije poslane su poruke o nesebičnoj ljubavi prema domovini  te našoj obavezi da njegujemo bogatstvo različitosti i nastavimo učestvovati u izgradnji multietičnog i prosperitetnog društva.

Continue Reading