Connect with us

BIH

Savez općina i gradova FBiH: Potrebno zajedničko djelovanje na prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava

Savez općina i gradova entiteta Federacija Bosne i Hercegovine objavio je da je potrebno zajedničko djelovanje na prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bosnu i Hercegovinu su opet, u kratkom vremenskom periodu pogodile velike kišne padavine uslijed kojih je došlo do izlijevanja mnogih rijeka iz korita i plavljenja naseljenih područja. U najugroženijim područjima pogođenim poplavama, gdje je otežano snadbijevanje vodom i električnom energijom, stanovništvu je potrebna pomoć”, navodi se u saopćenju Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Savez općina i gradova FBiH je u stalnom kontaktu sa općinama i gradovima pogođenim prirodnom katastrofom.

Direktorica Vesna Travljanin izjavila je da je veliki broj načelnika i lokalnih zajednica izrazilo spremnost za hitno pružanje solidarne pomoći ugroženim.

“Stalno dobijamo upite kako i na koji način druge lokalne zajednice mogu pomoći, neke od njih imaju spremne GSS timove, neke opremu”, rekla je Travljanin.

U ovom momentu Stručna služba saveza prikuplja informacije sa terena kako bi ta pomoć bila što konkretnija i svrsishodnija. U narednom periodu Savez općina i gradova FBiH će održati i sjednicu Predsjedništva na kojoj će se razmatrati daljnje aktivnosti vezano za podršku pogođenim općinama i građanima.

S obzirom na tešku situaciju u općinama i gradovima pogođenim poplavama, Savez općina i gradova FBiH također apeluje i na druge nivoe vlasti, da izraze solidarnost, te u okviru svojih mogućnosti pomognu općinama koje su najteže pogođene elementarnom nepogodom.

Anadolija

Continue Reading