Connect with us

KAKANJ

Sjećanje na rahmetli Kemala Čelebića, načelnika Kaknja u najtežem ratnom periodu

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević danas je u Donjem Kaknju položio cvijeće-ljiljane na mezar rahmetli Kemala Čelebića, načelnika Kaknja u najtežem ratnom periodu i čuvenog kakanjskog profesora matematike.

Zajedno s načelnikom, cvijeće je položio i Fatihu proučio i Muamer Čelebić, sin rahmetli Kemala. Nakon polaganja cvijeća, načelnik Bajtarević je posjetio i porodični dom rahmetli Kemala Čelebića u kojem je razgovarao sa suprugom i sinom velikog kakanjskog i bosanskog patriote. Bila je to prilika za evociranje uspomena na dobrog čovjeka Kemala Čelebića, ustrajnog borca, vrhunskog profesora matematike, bosnoljuba i domoljuba.

Kemal Čelebić, sin Ahmeda i Ćamile, rođen je 14. oktobra 1949. godine u mjestu Vrtlište, općina Kakanj. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Kaknju, a Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu.

Profesor Čelebić nekoliko decenija je radio kao profesor matamatike u kakanjskim srednjim školama. Bio je jedan od organizatora i pokretača Patriotske lige Kakanj i prvi predsjednik Kluba Patriotske lige Kakanj. Obavljao je dužnost prvog predsjednika višestranačke Skupštine opštine Kakanj. U najtežim vremenima, kroz angažman u Kriznom štabu i Ratnom predsjedništvu Općine, pokazao je veliku hrabrost i požrtvovanost. U postratnom vremenu obavljao je dužnost ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a nakon toga do penzionisanja radio je kao profesor matematike.

Bio je jedan od onih koji su tokom cijelog života svjedočili svoju ljubav prema Bosni i rodnom kraju. Decenijama je prenosio svoje znanje na mlađe generacije. Bio je čovjek kojeg je krasila prosvjetarska mirnoća i dostojanstvo. U najtežim vremenima za Bosnu i Kakanj, obavljao je vrlo tešku ulogu prvog čovjeka Općine, u bremenitom vaktu i zemanu, u vremenu krize i ratnih okolnosti. Trebalo je u takvim vremenima osigurati funkcioniranje vitalnih funkcija općine, pokrenuti otpor agresoru, obezbijediti funkcioniranje privrede u ratnim okolnostima kako bi se doprinijelo opstanku naše domovine, obezbijediti osnovne uslove za život narodu i hiljadama izbjeglih koji su spas potražili u Kaknju…U takvim okolnostima, hrabro i ustrajno, prof. Kemal Čelebić ponio je, zajedno sa drugim patriotama, teško breme borbe za opstanak našeg naroda i naše domovine i uspio u toj borbi. Pamtit ćemo ga po velikoj ljubavi prema Kaknju i domovini Bosni i Hercegovini, njegovom ustrajnom zalaganju za mir i suživot, po skromnosti i optimističnim obilježjima njegovog bivstvovanja na ovom prolaznom svijetu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, Diplome za doprinos u formiranju i organiziranju vojnog školstva 1994. godine, Pohvale Operativne grupe “Bosna” Armije RBiH za ispoljenu hrabrost, požrtvovanje i humanost u oslobodilačkoj borbi protiv agresora, Značke “Ljiljan od zlata” za naročite zasluge u osnivanju i organiziranju oružanog otpora agresoru, Priznanja Patriotske lige BiH – “Organizator otpora u periodu 10.6.1991-15.4.1992.” Umro je 11. novembra 2012. godine, u 64. godini života. Dženaza je klanjana dan poslije u Donjem Kaknju, a ukopan je na mezarju Bare.

Izvor: FB Općine Kakanj

Continue Reading