Connect with us

ZE-DO KANTON

Skupština ZDK-a danas o rebalansu budžeta, zbog sporne isplate pomoći i sindikalni protest

28.12.2022.
FENA

Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas će na sjednici razmatrati potrebna finansijska dokumenta za narednu godinu te po skraćenom postupku prijedlog izmjena i dopuna budžeta ZDK-a za 2022. godinu.

Bit će razmatrani prijedlozi odluka o privremenom finansiranju ZDK-a za period januar-mart 2023. godine, odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje ZDK sa odlukom o izvršavanju Finansijskog plana prihoda i izdataka JU Služba za zapošljavanje za 2023. godinu te odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja sa odlukom o izvršavanju Finansijskog plana tog zavoda za 2023. godinu.

Na dnevnom redu je i Pijedlog odluke o dopuni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine.

Mada je prethodna Vlada 22. decembra ove godine usvojila rebalans budžeta za ovu godinu čime su se, kako su tada isticali bivši premijer Mirnes Bašić (SDA) i ministar finansija Josip Lovrić (HDZ BiH), stekli uslovi i za isplatu jednokratne pomoći zaposlenim koji primaju plaću iz budžeta ZDK-a, a po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od po 1.080 KM, dolaskom nove Vlade ZDK i premijerke Amre Mehmedić (BHI-KF) ta je isplata postala nizvjesna.

Vlada ZDK se, međutim, o tom problemu zvanično još nije oglašavala, a sindikalni predstavnici koji su jučer imali i sastanak s novom premijerkom, za danas u 10 sati, kada treba početi sjednica SZDK, najavili su protest ispred zgrade Vlade i Skupštine.

SDA insistira da se ta pomoć isplati, a prije 10-ak dana saopćenjem za javnost, isto su tražili i iz Socijaledmokratske partije BiH, koja je članica nove koalicije u ZDK-u.

Za usvajanje prijedloga rebalansa budžeta potrebna je natpolovična većina od 18, od ukupno 35 zastupnika Skupštine.