Connect with us

KAKANJ

Slučaj djevojčice iz Kaknja istražuju policija i tužilaštvo, Vranić naložio inspekcijski nadzor

Slučaj djevojčice iz Kaknja, koja se nakon operativnog zahtvata u jednoj sarajevskoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi nalazi u teškom stanju, istražuju policija i tužilaštvo. Resorni ministar naložio je inspekcijski nadzor.

Kako je za Klix.ba kazala Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici MUP-a KS, a pod nadzorom dežurnog tužioca koji je taj dan i obavio uviđaj poduzimaju radnje i vrše provjere u cilju utvrđivanja svih oklonosti događaja.

“U cijeli slučaj uključeni su policija i tužilaštvo”, izjavila je Bavčić.

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić za naš portal kaže kako je nakon saznanja iz medija o incidentu koji se desio prilikom operacije djeteta u PZU Halimić, te da je dijete hitno smješteno na pedijatrisku kliniku KCUS, odmah kontaktirao direktoricu KCUS-a.

“Od nje sam saznao da je dijete dovezeno u stanju duboke kome te je uključena sva potrebna terapija na intenzivnoj njezi Klinike za pedijatriju. Učinjena je sva neophodna dijagnostička obrada. Direktorica KCUS-a svakodnevno izvještava ministarstvo o stanju djeteta. Zdravstveno stanje djeteta je nepromijenjeno, i dalje je u kritičnom stanju, životno ugroženo, pedijatri i intenzivisti daju sve od sebe da stabiliziraju stanje”, kazao je.

Vranić kaže da je odmah naložio hitnu reakciju nadležne sanitarne inspekcije.

“Izvještaj se očekuje u toku sutrašnjeg dana. Mislim da je ovo zoran primjer da se mora uvesti red u čitav zdravstveni sistem i ministarstvo na čelu sa mnom neće odustati od pojačanih kontrola i tražit ćemo da se zakonski uobliči veći obim kazni za nezakonit rad svih ustanova, bilo javnih ili privatnih”, zaključio je Vranić.

Izvor: Klix.ba

Continue Reading