Connect with us

ZE-DO KANTON

Studenti Medicinskog fakulteta UNZE realiziraju projekat „Zenički dani prevencije – Žuti mart“

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici od srijede do petka, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organiziraju i realiziraju projekt “Zenički dani prevencije – Žuti mart”.

Cijeli ovaj mjesec je u znaku žena, važnosti žene i njene uloge u društvu, a studenti Medicinskog fakulteta kao budući zdravstveni radnici žele staviti naglasak i na važnost zdravlja žene i brige žena za vlastito zdravlje.

„Željeli smo podići svjesnost o prevenciji karcinoma grlića maternice. Poražavajuća je činjenica da, po nekim istraživanjima, više od 125 žena godišnje u Bosni i Hercegovini izgubi bitku protiv ove opake bolesti“, kaže Hana Muslić, studentica treće godine Medicinskog fakulteta u Zenici.

Hana Muslić

Ovaj događaj je jedan u nizu projekata kojeg studenti ovog fakulteta realiziraju u sklopu krovnog projekta “Zenički dani prevencije”. Karcinom grlića maternice je drugi po učestalosti karcinom koji se javlja kod žena.

Važnost prevencije ovog oboljenja je veća kad se zna da u svijetu svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice.

Karcinom grlića maternice je jedan od najpreventabilnijih karcinoma. Ako se otkrije u ranom stadiju , uspjeh liječenja je jako visok“ , ističe dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a.

Elma Kuduzović

Osim aktivnosti na promociji pregleda i brige o zdravlju, koje su održane na centralnom gradskom trgu, Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, upriličena je i ulična izložba plakata Instituta za zdravlje i sigurnost hrane na ovu temu.

Od srijede do petka na Medicinskom fakultetu UNZE su pripremljena predavanja na kojima će učestvovati eminentni liječnici i zdravstveni radnici, ali i studenti, koji će govoriti o konkretnom značaju prevencije karcinoma.

INZ-a

Continue Reading