Connect with us

KAKANJ

Subvencioniranje troškova prijevoza  stanovništvu Općine Kakanj u stanju socijalne potrebe za 2022. godinu

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj održanoj 27. jula tekuće godine, usvojena je odluka o subvencioniranju troškova prijevoza kategorijama stanovništva u stanju socijalne potrebe za 2022. godinu.

Ovom odlukom iz općinskog budžeta subvencionirat će se 80 % mjesečne karte na svim relacijama i općinskim autobuskim linijama na području Općine Kakanj na kojima je uspostavljen redovni linijski prijevoz putnika.

„Kroz ovu odluku smo se opredijelili i identifikovali Udruženja penzionera, boračkih populacija, Udruženje „Slatki život“, korisnike Centra za socijalni rad preko kojih ćemo realizovati ovu pomoć u nabavci tih mjesečnih karata.

Mi smo ostavili mogućnost i drugim Udruženjima koja procijene da imaju u svom članstvu socijalno ugroženih članova, koji ispunjavaju sve uslove iz ove odluke da mogu aplicirati i da ostvare pomoć“, kazao je Nurudin Hrusto šef Službe Civilne zaštite Općine Kakanj.

Nurudin Hrusto

Općina Kakanj je izvršila određena istraživanja u cilju iznalaženja najboljih načina pomoći, te time otvorila mogućnost uvođenja pomoći većem broju građana Kaknja.

„U zavisnosti od broja korisnika možemo da pravimo i dvije  stope pomoći, možemo neke kategorije da u potpunosti oslobodimo plaćanja javnog autobuskog prijevoza. I mi očekujemo po preliminarmim istraživanjima od 500 do 1.000 korisnika da bih moglo biti po ovoj odluci“, dodao je Hrusto.

Sredstva za subvencioniranje troškova prijevoza članovima Udruženja će se isplaćivati iz budžeta Općine Kakanj za 2022. godinu do 20. u mjesecu za tekući mjesec na račune Udruženja iz člana 2. ove odluke, a koja su dužna Službi za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike do 10 . u mjesecu dostaviti tabelarne spiskove korisnika subvencije sa svim potrebnim podacima i dokaznom dokumentacijom.

Odluka o subvencioniranju troškova prijevoza kategorijama stanovništva u stanju socijalne potrebe, primjenjivat će se od 1. septembra 2022. godine.

ntvic.ba

Continue Reading