Connect with us

RELIGIJA

Sutra počinje nova mektebska godina

Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj prethodnu mektebsku 2020./2021. godinu pohađalo je preko 2.500 polaznika. Ove godine u Medžlisu očekuju isti ili približan broj učenika, od prvog do devetog razreda, koji će pohađati vjersku pouku. Nova mektebska  godina počinje u subotu 11. septembra upisom prvačića.

U odnosu na prethodnu, ove godine nastava će se održavati u učionicama uz poštivanje svih epidemioloških mjera. To predstavlja olakšanje i za učenike i vjeroučitelje, s obzirom da je puno jednostavnije i praktičnije izvođenje nastave u neposrednom kontaktu.

“ Časovi će se realizirati po ranijem principu. Ako Bog da dolazit će se redovno i nadamo se bez potrebe za online nastavom. Molimo Allaha da tako bude, jer smo se zaželjeli  tog neposrednog kontakta. Koliko vidimo i roditelji i djeca to iščekuju.

S druge strane postoji strah i bojazan od virusa i pondemije koja je još uvijek u toku, tako da ćemo biti oprezni. Mektebi su dezinficirani, spremni, okrečene su prostorije, postoji i dalje program zaštite i dezinfekcije ruku, razmak i maske, sve je na neki način poznato” kazao je mr. Zakir ef. Ljubović

Zakir ef. Ljubović

Mekteb ima veliki značaj u životu svakog muslimana i muslimanke. Cilj ove ustanove je da se kroz odgojno – obrazovni rad mladi polaznici upoznaju sa vrijednostima i propisima islamske vjere, te da ih usvoje i praktikuju kroz život.

Pored osnovnih islamskih propisa u mektebu se mališani uče lijepom ponašanju, služenju široj društvenoj zajednici, te poštivanju običaja i tradicije pripadnika drugih vjerskih zajednica.

“ Poslanik alejhiselam kaže da već kad roditelj hoće da daruje svoje dijete, da je najbolje da mu da lijep odgoj. Dakle, najljepši poklon koji roditelj može ostaviti ili pokloniti svom djetetu jeste lijep odgoj. Zato ova sva priča o mektebu ima jačinu, smisao i težinu. Jer i mi u Islamskoj zajednici želimo da budemo od pomoći roditeljima, da taj poklon koji žele da ostave svojoj djeci bude upotpunjen”, poručio je mr. Zakir ef. Ljubović.

Na području kakanjskog Medžlisa mektebska nastava će se, kao i prethodnih godina, održavati u više od 35 džamija i mesdžida. Ovogodišnji slogan Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uoči početka nove mektebske godine glasi “Mekteb upiši i lijepu budućnost ispiši”.

Ntvic.ba

Continue Reading