Connect with us

KAKANJ

Sve manje meda za prodaju – Pčelari nezadovoljni proteklom sezonom

Krajem jula završena je izuzetno loša pčelarska sezona. Prinosa gotovo da i nema, a pčelari se suočavaju sa ozbiljnim izazovom, kako očuvati postojeće pčelinje zajednice? U kakanjskom Udruženju pčelara “Bagrem” ističu da je protekla godina bila veoma teška, ponajviše zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje nikako nisu pogodovale pčelarima.

Muvedin Vehab predsjednik Udruženja građana pčelara ” Bagrem” Kakanj

“ Četvrta godina u nizu za nas pčelare je jako loša godina, jer klimatske promjene ometaju pčelare. Četiri godine ja nemam meda, a pčelarim sa oko 150 pčelinjih zajednica. Uspio sam nešto prikupiti, ali to je vrlo malo i čak ne mogu pokriti ni osnovne troškove”

“ Mislili smo da od prošle godine ne može biti lošija, ali ova godina je još teža. Pčelarstvo i pčelari su dosta oštećeni ovom proteklom sušom. Ova godina je uzela danak pčelarima koji su uložili dosta truda a količine meda su neznatne”, kazao je Muvedin Vehab predsjednik Udruženja građana pčelara “Bagrem” Kakanj.

Bejad Habibović, član Udruženja “Bagrem”, pčelar je sa dvadesetogodišnjim iskustvom. Kako i sam kaže, vrlo brzo je primijetio da ova godina neće donijeti očekivane količine prinosa, te je stoga na vrijeme obavio zazimljavanje svojih pčelinjih zajednica.

Bejad Habibović dugogodišnji pčelar

“ Uglavnom sam sve uradio što treba u ovom periodu, zazimio sam i prehranio pčele i što se tiče mene, trenutno je sve  uredu. Sad razmišljam o sljedećoj pčelarskoj godini, pa kako nam bude, vidjet ćemo. U protekloj godini, meda nije bilo, samo se radilo oko pčela i više se radilo na spriječavanju varoje,  bolesti koja uzrokuje sve druge bolesti pčela. Kada sam vidio da neće biti meda, u julu sam se posvetio borbi protiv varoe”, istakao je Bejad Habibović dugogodišnji pčelar.

Pored različitih problema koje imaju, pčelari su posebno zabrinuti zbog primjetnog izumiranja pčela, što može imati krajnje negativne posljedice po biljni i životinjski svijet, a u konačnici i po čovjeka.

ntvic.ba

Continue Reading