Connect with us

KAKANJ

Sve veći interes građana ZDK za vakcinaciju – u Domu zdravlja Kakanj i tokom naredne sedmice vakcinacija bez najave

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Alis Kozica tokom protekle sedmice obišli su domove zdravlja na području kantona, s ciljem promocije vakcinacije te prenošenja pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije.

Ministar Jupić ovom je prilikom podsjetio da je vakcina jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije koronavirusa, te da Krizni štab, Vlada i resorno ministarstvo čine sve da se, sada kada vakcina ima dovoljno, imunizacijom obuhvati što veći broj građana.

U ZDK je prvu dozu vakcine primilo oko 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

Ministar je naglasio je da je odziv građana na vakcinaciju svaki dan sve veći te da su građani sve više svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se ova krizna situacija prebrodi sa što manje ograničenja. Vakcinacija je organizovana na 60 vakcinalnih punktova u svim općinama i gradovima kantona.

Masovna vakcinacija za građane Kaknja, po sistemu otvorenih vratam odnosno vakcinacije bez najave, biti će nastavljena u ponedjeljak, utorak i srijedu u terminima u 12 do 15 sati na dva vakcinalna punka Ambulanti medicine rada i Ambulanti porodične medicine u Zgošći. Trenutno dostupne vakcine su Astra Zeneca i Sinofarm, saopšteno je iz Doma zdravlja Kakanj.

ntvic.ba

Continue Reading