Connect with us

KULTURA

TEEN BIBLIOTEKA: Knjige su neprikosnoveni izvori znanja, očekuje se posjeta Dine Šarana

JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj i ove godine realizuje projekat „ TEEN BIBLIOTEKA” u kojem sudjeluju kakanjski tinejžeri, te profesori osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta je promocija čitanja i mlade ljude potaknuti na razmišljanje o pročitanom. Knjige odabrane za ovaj projekat inspirativne su i pozivaju na aktivizam i društvenu angažiranost.

U prostorijama JU Gradska Bibiloteka Kakanj, oragnaiziran je program na kojem su predstavljeni naslovi knjiga koje će učesnici ovogodišnjeg projekta Teen bibliteka, čitati i promovisati svojim vršnjacima.  Svaki tim ima zadatak pročitati određeno književno djelo i nakon toga razgovarati o pročitanom. Na ovaj način Gradska biblioteka želi učenike, ne samo potaknuti na čitanje, nego ih naučiti promišljanju i formiranju stavova o društvu i društvenim procesima koji ih okružuju.

“Ove godine ponovo realizujemo projekat. Djeca u timovima čitaju osam različitih knjiga, nakon čega će razgovarati s svojim mentorima, napraviti prezentacije a zatim ih izložiti svojim vršnjacima. “ – isatkao je direktor JU “Gradska bioblioteka” Kakanj Senad Čišija.    

I pored ekspanzije novih medija i novih tehnologija knjige ostaju neprikosnoveni izvori znanja, a realizacijom ovakvih projekata Gradska biblioteka Kakanj srednjoškolcima pruža mjesto i priliku za dijalog i otvaranje aktuelnih društvenih tema.

“ Ovaj projekat je veoma značajan za učenike jer pruža mogućnost da se razvije ljubav prema čitanju još od ranog uzrasta, pomaže im da lakše čitaju obaveznu lektiru, te lakše doživljavaju sve to što čitaju.” – istakla je Arifa Čeliković, prof. engleskog jezika i književnosti.

Gradska biblioteka sa sradnicima u nastojanjima da obogati sadržaj ovog programa ove će godine realizovati posjetu Dine Šarana kako bi se djeci i omladini približio rad i angažirano djelovanje ovog bh umjetnika.

“Ove godine smo se odlučili da pozovemo Dinu Šarana kako bi mladim ljudima pričao o svojoj muzici, tekstovima pjesama njegove grupe i to će to biti pravi izazov za učenike. Sve ono što je socijalno angažirano i važno u našem društvu treba da postane dio ovog projekta.” – rekao je Adis Bešić prof. filozofije i sociologije.

Iz Gradske biblioteke je i realizacijom ovog projekta poslata poruka da ova ustanova ima knjigu za svakoga. U tom smislu upućen je i poziv da bez obzira bili član biblioteke ili ne, dođete po svoju knjigu. 

ntvic.ba

Continue Reading