Connect with us

KAKANJ

Tokom vikenda u Kaknju veliki broj požara izazvan spaljivanjem suhe trave i rastinja

Pred nama su prvi proljetni dani što znači i početak radova na obradivom zemljištu, uklanjanje korova i suhog rastinja te uređenje vrtova. Nesavjesno spaljivanje suhe trave i biljnih otpadaka u okviru čišćenja i uređenja livada i poljoprivrednog zemljišta nerijetko dovode do požara koji zahtjevaju hitnu intervenciju. Ovakvi požari, prema iskustivma Službe civilne zaštite Općine Kakanj, obično su izazvani nekontrolisanim paljenjem vatre a često donose i velike materijalne štete i povrede. Tokom proteklog vikenda Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj imala je 18 intervencija: – požar (trava i niskog rastinja) na lokacijama: Bare, Hrasno, Desetnik, Dumanac, Ričica, Hrasno, Donji Banjevac, Površina, Vrana, Bjeloševići, Doboj i 311. Lake brigade; – požar (šuma) na lokacijama Modrinja, Kučići, Plandište, Kujavče, Bare i Hausovići.

Iz Službe civilne zaštite napominju građane da je zadnje dvije godine na snazi i Odluka o funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Općine Kakanj kojom je, na otvorenom prostoru, zabranjeno svako spaljivanje otpada osim u slučaju odobrenja nadležnih organa. Svako nedozvoljeno spalivanje koje napravi fizičko ili pravno lice, prema ovoj Odluci, bit će novčano sankcionisano.

Kako upozoravaju iz ove Službe krajnje je vrijeme da građani ozbiljno shvate zabranu nedozvoljenog spaljivanja otpada kako bi se spriječili slučajni požari i prijetnja po živote i imovinu ljudi ali i negativan uticaj na okoliš.

Continue Reading