Connect with us

KAKANJ

Tvornica cementa Kakanj uz ispunjen plan proizvodnje prošle godine realizovala i brojne investicije

Iako je poslovna klima u BiH nepovoljna i ne pruža poticajne uslove za rad a pandemija koronavirusa još uvijek ostavlja posljedice na privredu, građevinski sektor u prošloj je godini dobro poslovao. Tvornica cementa Kakanj 2021. godinu završila je sa stabilnom proizvodnjom i prodajom cementa te uspješno ostvarenim investicijama i ekološkim projektima.

Prema riječima Izudina Neimarlije, izvršnog direktora za proizvodnju i tehnička pitanja, postigli su dobre poslovne rezultate i finansijsku dobit na rangu prošlogodišnje. Takođe uspješno su prevazilazili i probleme koje nosi epidemija koronavirusa.

Sa jasnom vizijom napretka, Tvornica cementa i prošle je godine ulaganjima u različite projekte modernizacije opreme i jačanje kontrole kvaliteta rada, nastojala unaprijediti proizvodnju te prateći evropske trendove, što bolje kotirati na tržištu. Kako su naglasili iz Uprave ovog društva, radili su na pripremama projekata skladištenja RDFa, projektima optimizacije proizvodnje separatora te na nizu drugih aktivnosti koje podižu tehnološku disciplinu, pouzdanost postrojenja a sve u cilju smanjenja potencijelnih emisija prašine.

U novu poslovnu godinu, Tvornica cementa ipak je ušla sa zastojem u proizvodnji. Početkom decembra došlo je do tehničkog kvara na rotacionoj peći te je trenutno obustavljena proizvodnja klinkera.

Paralelno sa investicijama u proizvodnju i ekološke projekte, kakanjska cementara je i prošle godine radila na pružanju podrške i pomaći lokalnoj zajednici u kojoj posluje.

Continue Reading