Connect with us

BIH

U FBiH inspekcijski nadzori u cilju suzbijanja sive ekonomije

21.12.2022.
ntvic.ba

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u utorak su na području Federacije BiH izvršili ukupno 290 brzih kontrola, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada ‘na crno’.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, pekarstva, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva, i ostalih uslužnih djelatnosti.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 59 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, osam objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i sedam objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 32 poslovna objekata, izdat je 191 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 384.900 KM.

Iz Porezne uprave nadoce da će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i pozivaju građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Continue Reading