Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen 10. septembar-Dan oslobođenja Vozuće

Povodom obilježavanja 10. Septembra dana oslobođenja Vozuće načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević upriličio je prijem za predstavnike boračkih organizacija. Tom prilikom razgovarano je o pobjedi Armije republike Bosne i Hercegovine, te o ulozi kakanjskih heroja koji su dali svoje živote za odbranu domovine.

Općina Kakanj već godinama obilježava značajne datume koji su bitni za Odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995., te na taj način ukazuje na značaj velikih pobjeda Armije R BiH kakva je bila i pobjeda na vozučkom ratištu. Ovime se želi oživjeti kultura sjećanja posebno kod mlađih naraštaja.

 “Cilj nam je iz zaborava vratiti te datume, prisjećati se i naravno mlađim generacijama prenositi da ne zaborave, jer ovo je jako trusno područje BiH, a mi moramo činiti sve, pa i više od onoga što možemo, da ova priča o oslobodilačkoj borbi živi i dalje ”, istakao je načelnik Bajtarević.

Foto: Općina Kakanj

Vozućko ratište je bilo jedno od najtežih ratišta u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Od početka agresije, pa sve do konačnog oslobođenja, kakanjski borci su uz konstantnu odbranu ovog područja kontinuirano vršili oslobodilačke akcije i na taj način dali ogroman doprinos u oslobađanju jednog od najtežih ratišta u BiH.  Na pločama spomen-obilježja u Popovoj Luci uklesana su imena 107 kakanjskih šehida i poginulih boraca koji su svoje živote izgubili na vozućkom ratištu.

 “Generalno, kakanjski borci su dali veoma veliki doprinos kada je u pitanju borba za slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Veoma mali broj Kakanjaca je poginuo boreći se na području Kaknja. Većina naših poginulih poraca dalo je svoje živote boreći se na ratištima u Krajini, Vozučoj, Nabožiću, Misoči, Visočko-Fojničkom ratištu, te ratištima srednje Bosne. Svuda je bilo kakanjskih boraca raspoređenih u jedinice širom BiH”, kazao je u izjavi Munir Karahodžić, ratni komandant bataljona 329. bbr.

Munir Karahodžić, ratni komandant

Ovakva obilježavanja značajna su jer nas podsjećaju na kakanjske borce koji su svojom herojskom borbom i životima odbranili Bosnu i Hercegovinu od agresora. Značajna su i zbog historijskih činjenica  na koje je neophodno stalno podsjećati.

Ntvic.ba