Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen 25. oktobar-Dan penzionera FBiH

Datum 25. oktobar u FBiH obilježava se kao Dan penzionera. Upravo tim povodom danas u Kaknju okupili su se i članovi Udruženja penzionera općine Kakanj kako bi simbolično obilježili ovaj za njih, značajan datum. Na okupljanju penzionera bili su prisutni i predstavnici različitih nivoa vlasti kao i kakanjski privrednici kojima su penzioneri pored zahvale za prisustvo ovoga puta uputili i određene zahtjeve, a sve s ciljem poboljšanja statusa penzionera.

Penzioneri se za svoja zagarantovana i stečena prava bore, kako su istakli, od rata pa sve do danas. Obzirom da su navikli na vrlo nezavidnu situaciju i da ona traje duže od dvije decenije ova populacija godinama se zadovoljavala i simboličnim povaćanjem penzija. Ipak, danas je situacija najteža. Rast cijena, poskupljenje namirnica, goriva, lijekova i druge najave različitih poskupljenja razlog su sve veće zabrinutosti ljudi treće životne dobi.

Dan penzionera je praznik ove populacije koji bi se trebao adekvatno proslaviti, međutim zabrinuta penzionerska lica na ovom tek simboličnom obilježavanju, za njih važnog datuma, govori u kakvom su nezavidnom položaju. Ipak od strane predstavnika viših nivoa vlasti dobili su i optimistične poruke koje ostavljaju prostora za nadu u bolje sutra.

Nermin Mandra-zastupnik u PDPS BiH u društvu penzionera

A do boljih dana minimalnu penziju od 382 KM penzioneri će i dalje doživljavati kao socijalnu pomoć koja je dovoljna za tek osnovne ljudske potrebe najstarijih građana. Obavezna kupovina lijekova, hrane te plaćanje režija je sve što ova populacija stigne uraditi sa svojim zagarantovanim i stečenim pravom na penziju nakon što su 40 godina radili kako bi ostvarili ovo pravo. Da bi se njihov trenutni status promijenio i da bi nove generacije penzionera imale bolji položaj potrebna je veća uključenost cjelokupnog društva i svih nivoa vlasti, poručili su penzioneri.

ntvic.ba

Continue Reading