Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Dan patriotske lige Kakanj

03.03.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U Kaknju je danas upriličeno obilježavanje 03. marta – Dana patriotske lige Kakanj. Vjerskim programom, prigodnim obraćanjima i polaganjem cvijeća još je jednom ukazano na značaj i ulogu Patriotske lige koja je marta 1992. godine formirana kao organizovani oblik otpora agresiji na BiH.

Emotivnim obraćanjem ratni komadant Fadil Imamović prisjetio se početka devedesetih godina, predratnog stanja i okupljanja istinskih kakanjskih patriota u porodičnoj kući Salihbegovića gdje su se obavljali dogovori o formiranju ptriotske lige. Bili su svjesni zla koje se sprema i odlučno su za cilj imali samo jedno – odbraniti se od agresora.

– Obilježavanjem značajnih datuma poput 03. marta je jedan od načina čuvanja kulture sjećanja. Patriotska liga će u historiji grada Kaknja ali i cijele BiH ostati upamćena kao jedan datum koji u sebi puno toga nosi i herjstvo, branioce, patriote, odbranu ali i opomenu i opreznost. Treba znati prepoznati zlo i danas i u budućnosti baš kao i tih ratnih devedesetih – poručeno je sa skupa povodom obilježavanja 03. marta.

U današnjim okolnostima, političikim previranjima, različitim uticajima domaćih i stranih politika i mladi su sve više svjesni činjenice da je potrebno znati i učiti o dešavanjima iz devedesetih. Pored toga, uloga lokalne zajednice treba i u budućnosti biti podrška patriotama, ratnim vojnim invalidima i borcima ARBiH.

– Borci, branioci države, pripadnici ARBiH, ratni vojni invalidi, porodice šehida trebaju biti važni svm nivoima vlasti a lokalna zajednica će ih pomagati i u budućnosti u domenu svojih mogućnosti i u skladu sa svojim nadležnostima.

Pored obilježavanja značajnih datuma, polaganja cvijeća i poruka poslatih sa ovakvih skupova, potrebno je i da svaki pojedinac razmišlja o državi, o ostavštini šehida, boraca ARBiH. Svi oni su odbranili i u amanet ostavili državu da joj se služi, da je čuvamo, volimo i osjećamo, jer za sve istinske Bosance i Hercegovce, ova zemlja je jedina domovina.