Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Dan šehida

Širom Bosne i Hercegovine danas je obilježen drugi dan ramazanskog bajrama odnosno Dan šehida. Dan šehida obilježava se od 23. januara 1995. godine odlukom Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Centralni program u povodu dana šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj upriličen je u džematu Bičer. Uz prigodan vjerski program na šehidskom spomen obilježju, prisutni su evocirali uspomene i odali počast šehidima ovog područja, a njih jedanaest položili su svoje živote braneći univerzalne ljudske vrijednosti.

Također, u okviru centralnog programa obilježavanja dana šehida u naselju Doboj upriličen je svečani program povodom završetka radova na rekonstrukciji šehidskog spomen obilježja na kojem su uklesana imena 19 šehida ovog mjesta.

Predsjednik organizacije porodica šehida i poginulih boraca Tahir Mandžuka istakao je da nikada ne smijemo zaboraviti šehide i njihov nemjerljiv doprinos u odbrani domovine od agresije.

Nakon podne namaza u džamiji u Doboju proučen je tevhid i hatma dova za sve kakanjske ali i šehide Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom iz organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj posjetili su tri šehidske porodice i na taj način im pružili utjehu u njihovom neopisivom bolu.

Na kraju treba reći da je u odbrambeno oslobodilačkom ratu 287 kakanjaca dalo svoje živote za spas vjere, domovine i dostojanstva.

ntvic.ba

Continue Reading