Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a u sklopu kampanje” 16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja” koja se provodi u BiH, članice Udruženja Romkinja centar za majke “Nada” iz  Kaknja, upriličile su uličnu akciju s ciljem ukazivanja na različite vrste nasilja nad ženama.

“Do sada smo održali pet uličnih akcija, a naš cilj je da probudimo svijest kod građana Kaknja i da ih upoznamo sa različitim vrstama nasilja nad ženama.”  – istakla je Nirma Delibašić, volonterka u Udruženju “Nada” Kakanj.

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja je međunarodna kampanja koja se održava od 25. novembra do 10. decembra , simbolično povezujući nasilje nad ženama sa ljudskim pravima. Time se ukazuje na to da je nasilje nad ženama i djevojkama čin kršenja ljudskih prava. Kampanja 16 dana aktivizma se koristi kao organizaciona strategija širom svijeta od strane pojedinaca i grupa, kao poziv na eliminaciju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Treba ukazati ženama , djevojkama i djevojčicama da postoje različite vrste nasilja i naučiti ih kako ih prepoznati. Važno je žrtvama objasniti na koje sve načine mogu prijaviti nasilje i dati im podršku. ”–  istakla je Indira Bajramović direktorica Udruženja žena Romkinja “ Bolja budućnost” Tuzla.

Indira Bajramović – direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla

Nasilje nad ženama i djevojkama je jedno od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava. Između ostalog, nasilje podrazumjeva fizičko, seksualno, psihološko i ekonomsko zlostavljanje, te prelazi granice dobi, rase, kulture, bogatstva i geografije. Dešava se u kući, na ulici, u školi, na radnom mjestu, na poljoprivrednim imanjima, u izbjegličkim centrima, u ratu i tokom kriza. Nasilje se manifestuje u različitim oblicima – od najzastupljenijeg univerzalnog oblika porodičnog i seksualnog nasilja, do pogubnih praksi kao što su zlostavljanja u trudnoći, takozvana ubistva iz časti i drugi oblici zločina nad ženama.

Continue Reading