Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Svjetski dan osoba s downovim sindromom

Neformalna kakanjska grupa „Kilometar života“  upriličila je druženje povodom 21. marta Svjetskog dana osoba s downovim sindromom. Druženje je organizirano s ciljem podizanja svijesti o značaju osoba s Down sindromom i njihovom aktivnom uključivanju u društvo.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s downovim sindromom u Kaknju je počelo simboličnom šetnjom od Pošte do Omladinskog centra u organizaciji neformalne grupe “Kilometar života”.

Prema podacima s kojima trenutno raspolaže neformalna grupa „Kilometar života“, na području Općine Kakanj postoji 13 osoba s downovim sindromom.

„Neformalna grupa “Kilometar života” odlučila je da ove godine skrene pažnju na značaj inkluzije osoba sa downovim sindromom u naše društvo. Željeli smo da prošetamo gradom, da pokažemo u stvari da je potrebno da se cjelokupno društvo više angažuje na inkluziji odnosno uključivanju osoba s downovim sindromom u našu zajednicu“, kazao je Esmin Brodlija iz neformalne grupe „Kilometar života“.

Esmin Brodlija

Ujedinjeni narodi su 2011. godine donijeli rezoluciju kojom se 21. mart proglašava Svjetskim danom Down sindroma. Prema podacima UN-a, na svjetskom nivou u prosjeku se bilježi učestalost pojave down sindroma kod jednog od hiljadu rođene djece.

Na kraju treba reći da su članovi neformalne grupe “Kilometar života” djecu obradovali i prigodnim paketićima, nakon čega je nastavljeno druženje uz muziku i zabavu.

ntvic.ba

Continue Reading