Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježena godišnjica formiranja 309. brdske brigade

06.01.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Povodom 5. januara – Dana formiranja kakanjske 309. brdske brigade Trećeg korpusa Armije R BiH u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj, te predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine i Saveza udruženja boračkih organizacija Općine Kakanj.

Džemal Hadžić, ratni komandant

– Jedna od prvih i najpožrtvovanijih brigada Trećeg korpusa Armije R BiH, kakanjska 309. Brdska brigade formirana je 05.01.93, god. Brigada je u svom sastavu po formaciji imala oko 2.400 boraca i starješina razmještenih u tri brdska bataljona i učestvovala je u borbenim dejstvima na najtežim ratištima. U sastav su ušli borci i starješine većinom sa već stečenim borbenim iskustvom kroz dobrovoljačke jedinice. Ponosan sam na sve njih koji su branili I danas brane domovinu na razne načine – istakao je njen prvi komandant Džemal Hadžić.

309. brdska brigada je bila i ostala ponos Kaknja. Formiranjem 309. brdske brigade Kakanj se svrstao u red prvih općina koje su iznjedrile ovakav taktičko-operativni sastav.

Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

– Ne smije se nikada zaboraviti da korijeni 309. brdske potiču iz prvih hrabrih kakanjskih dobrovoljačkih četa sa brezansko-ilijaškog ratišta. Kakanjska 309.brdska brigada u srcima kakanjskih patriota zauzima posebno mjesto, a naša patriotska dužnost je da priču o ovoj herojskoj brigadi sačuvamo od zaborava i da istinu o njenoj ulozi u odbrani prenosimo kao najljepši emanet generacijama koje tek dolaze. Općina Kakanj prati i pratit će sve važne datume iz dalje i bliže prošlost – naglasio je načelnik Općine Mirnes Bajtarević.

Na svom herojskom ratnom putu 309. brdska brigada je imala 66 šehida i poginulih boraca, 124 ratna vojna invalida i tri nosioca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“. Brigada svoj ratni put pod nazivom 309. bbr završava u oktobru 1994. godine, kada se od 309. bbr i 311. lbr formira 329.bbr. i nastavlja nizati svoje uspjehe na putu oslobađanja  domovine od agresora.

Continue Reading