Connect with us

KAKANJ

U Kaknju predstavljen roman „Živa lomača“

U Javnoj ustanovi Gradska biblioteka Kakanj u okviru projekta TEEN biblioteka predstavljen je roman „ Živa lomača“ autora Vezuva Bašića. Ovaj roman živo je svjedočanstvo tada četrnaestogodišnjeg dječaka Suhbije Bajića, čiji je cjelokupan ženski dio familije, njih 24 spaljeno u živoj lomači na Bikavcu u Višegradu.

Roman „Živa lomača“ nije dokumentarističko štivo, to je knjiga puna dinamike i radnje koja kroz dijalog glavnih likova opisuje život Suhbije Bajića u vrtlogu najstrašnijih događaja Agresije na BiH. Njegova priča samo je mali dio onoga što se desilo jednom narodu, a oslikava teška i ružna vremena u kojima su zatirani tragovi postojanja Bošnjaka na području Višegrada.

 „Bile su dvije žive lomače na području Višegrada. Jedna živa lomača je bila 14. jula u Pionirskoj ulici, gdje je spaljeno oko 70 osoba. Druga živa lomača bila je na Bikavcu, gdje je također spaljeno preko 70 ljudi. U ovoj drugoj lomači je zatrt moj kompletan ženski dio moje familije. Tu sam izgubio majku, sestru i njenu kćerku, dvije nane, dvije tetke i tetićne, uglavnom ukupno 24. člana familije“, istakao je Suhbija Bajić.

Suhbija Bajić

Roman „Živa lomača“ su predstavili učenici Mješovite Srednje škole Kakanj uz mentorstvo profesorice Denise Mušija  u okviru projekta TEEN biblioteka. Kako ističu učenici ovo djelo je na njih ostavilo snažan utisak, obzirom da se radi o jako teškoj tematici za čitanje.

„Tematika te knjige je previše teška za nas koji imamo u porodici nekoga ko je preživio rat i ko je to sve prošao. Ja sama nisam bila svjesna rata, dok nisam pročitala ovu knjigu. Iz ove knjige bi izdvojila dio u kojem je tetka Đulsa  silovana, a poslije toga  zaklana“, kazala je Adna Karamuja učenica Mješovite Srednje škole Kakanj.

Adna Karamuja

„Što se tiče ove knjige smatram da je svako ko je preživio rat i ratne strahote kao i oni koji to nisu, mislim na mlađe generacije, trebaju da imaju u kući ovu knjigu i da je pročitaju. Jednostavno da znaju šta se dešavalo, te da imaju uvid u sve stvari koje mi nismo učili u školi, koje nam niko nikada nije spomenuo, a koje bi nam trebale ostati u sjećanju“, dodala je Berina Goralija učenica Mješovite Srednje škole Kakanj.

Berina Goralija

Knjiga“ Živa lomača“ je svjedočanstvo za vječnost i svaka bošnjačka porodica, posebno preživjeli višegrađani bi je trebali  imati u svom domu i čuvati za naredne generacije kao opomenu i podsjećanje na ta zla vremena, poručeno je sa ove promocije.

ntvic.ba

Continue Reading