Connect with us

KAKANJ

U Kaknju u 2022. godini u okviru projekta „Pokreni svoj posao“ registrovano 30 novih biznisa

26.12.2022.
ntvic.ba (A.K.)

Projekat „Pokreni svoj posao“ projekat je koji Općina Kakanj realizuje od 2013. godine i do danas je njime obuhvaćeno preko 240 korisnika. Ovom podsticajnom mjerom u oblasti razvoja poduzetništva predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanja malih biznisa, kroz registraciju preduzeća, profesionalnih djelatnosti, obrta i srodnih djelatnosti, te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane.

Realizacijom ovog projekta Općina Kakanj iz godine u godinu ističe svoju opredjeljenost da podstiče i prati aktivnosti kakanjskih poduzetnika u cilju razvoja poduzetništva i otvaranja novih radnih mjesta u Kaknju.

Za ovaj projekat u 2022. godini iz Budžeta Općine Kakanj izdvojeno oko 145.000 KM.

– Ovo je jedan od najboljih podsticajnih programa Općine Kakanj koji se implementira od 2013. godine. Već 240 pravnih lica, zahvaljujući ovom programu, je zasnovalo biznise na području općine Kakanj. Na ovaj načim želimo animirati naše ljude da realizuju svoje biznis ideje, ali isto tako da prate druge javne pozive i u narednim godinama ostvare dodatna sredstva za svoje psolovanje – istakao je Mirnes Bajtarević, načlenik Općine Kakanj.

Podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa, te sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme neophodnih za obavljanje registrovane djelatnosti u iznosu do 3.000 KM do 5.000 KM  i to: 3.000 KM za jedno zaposleno lice, 4.000 KM za dva zaposlena i 5.000 KM korisnicima podsticaja koji budu imali tri i više zaposlenih. 

Opstojnost projekta je 75% posto što Općinu Kakanj svrstava među rijetke jedinice lokalne samouprave koje u ovoj mjeri podržavaju privredne aktivnosti i razvoj poduzetniče inicijative.