Connect with us

KULTURA

U Kaknju upriličena premijera filma o poznatom kakanjskom fotoreporteru Mirsadu Mujagiću

U Kaknju je živjelo a i danas živi značajan broj ljudi koji su doprinijeli njegovom razvoju i afirmaciji na različitim poljima.

Među njima je svakako i Mirsad Mujagić King koji se bavi fotografijom više od četiri decenije. Kakanjac Amer Sikira koji se također bavi fotografijom, došao je na ideju da snimi dokumentarac o svom prijatelju i kolegi.

U filmu “Kakanjski kralj bez krune” prikazane su fotografije grada nekad i sad, te ispričana priča o čovjeku koji je svoj život posvetio Kaknju. Kako ističe reditelj, ideja za snimanjem filma došla je sasvim slučajno.

“Ideja za snimanjem ovog filma pojavila se sasvim slučajno. Jednom dok smo ja i Mirsad bili negdje na terenu, neki je događaj bio, otišli smo na kafu i ja sam tada shvatio da bih mogao snimiti reportažu o Mirsadu. Međutim kad je Mirso počeo da priča, vidio sam da ima mnogo više materijala nego što sam očekivao, te sam odlučio da uradim pravi film”, kazao je Amer Sikira autor filma.

Amer Sikira

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Mirsad Mujagić se počeo baviti fotografijom i od tada do danas bio je sudionik najvažnijih kulturno-historijskih i sportskih događaja na području Kaknja.

“Narod sam slikao, sportiste fudbalere, za šta god mi se ukazala prilika. Imam dosta arhive i često je objavljujem. Hvala ljudima koji su bili na promociji, hvala reditelju i mojim sagovornicima koji su učestvovali u filmu, uglavnom je bilo super”, istakao je Mirsad Mujagić  foto-reporter.

Mirsad Mujagić

Svoj doprinos u realizaciji filma dao je i kompozitor Armen Škobalj koji je uradio muziku.

Posjetioci koji su došli na ovu promociju imali su priliku podsjetiti se na neka druga vremena, te istovremeno iskazati  poštovanje prema čovjeku koji je sastavni dio njihovih života.

Mirsad Mujagić King svakodnevno je prisutan na kakanjskim ulicama i ne može proći niti jedan dan a da ne fotografiše nešto novo. Jednostavno, njegova ljubav prema fotografiji je neizmijerna i sve dok je živ bit će tako.

ntvic.ba

Continue Reading