Connect with us

KAKANJ

U MZ Bištrani u toku intenzivni radovi na uređenju prostorija društvenog doma

Nakon što su prije dvije godine formirali mjesnu zajednicu Bištrani, mještani ovog kraja su pristupili legalizaciji društvenog doma, koji je nakon okončanja predviđene zakonske procedure postao vlasništvo ove mjesne zajednice. Obzirom da prostorije doma ne ispunjavaju uslove za korištenje, mještani su pokrenuli aktivnosti na opremanju i uređenju istih.

Radovi

“U prvoj fazi smo realizirali radove na pokrivanju krova koji je bio dotrajao. Druga faza je obuhvatala zamjenu prozora i vrata, a opremanje unutarnjeg prostora je upravo ovo što trenutno radimo. Prostorije će služiti za različite aktivnosti stanovnika ovog područja”, kazao je Mirsad Lopo predsjednik MZ Bištrani.

Mirsad Lopo

Pored trenutnih aktivnosti u ovoj mjesenoj zajednici planiraju realizirati nekoliko veoma značajnih projekata. Među njima se posebno izdvaja projekat vodosnabdijevanja, obzirom da jedan dio stanovništva nema pitku vodu.

“Jedan dio domaćinstava u našem selu nema dovoljno vode, tako da su naše sljedeće aktivnosti usmjerene na  projekat snavdijevanja vodom”, dodao je Lopo.

U posljednih nekoliko godina primjetan je odlazak mladih ljudi iz ruralnih područja ponajviše iz ekonomskih razloga. Toga su svjesni i u ovoj mjesnoj zajednici.

“Moramo se trudit da radimo više, jer svakodnevni je odliv stanovništva, posebno mladih. Mi koji ostajemo i radimo ovdje želimo obezbijediti što bolje uslove za život, kako bi bar malo doprinijeli smanjenu odlaska”, poručio je Lopo.

Iako su duboko svjesni svih izazova koji ih očekuju u ovoj mjesnoj zajednici vjeruju da će uspjeti realizirati planirane projekte i na taj način obezbijediti bolje uslove za život na selu. U realizaciji trenutnih projekata imaju podršku lokalne zajednice, kao i određenih privrednih subjekata.

Bištrani

ntvic.ba

Continue Reading