Connect with us

KAKANJ

U posljednje vrijeme povećan je broj umrlih penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine, a jedan od uzroka je pandemija korona virusa

Od januara do kraja aprila ove godine umrlo je čak 148 članova Udruženja penzionera Općine Kakanj. Samim tim javili su se i određeni problemi oko redovne isplate posmrtnina. Kako bi ispoštovali isplate za sve umrle penzionere u kakanjskom Udruženje penzionera, u junu ove godine, donijeli su odluku o smanjenju iznosa posmrtnina.

“ Kako se ne bi desilo da dođe u pitanje naš rad, mi smo malo umanjili iznos za posmrtnine. Nastojali smo da ne bude veliko umanjenje. Posmrtine isplaćujemo na osnovu visine članarine. Za iznos od dvije marke isplaćujemo 200 KM posmrtine, dok za iznos od tri marke člnarine isplaćujemo 300 KM posmrtnine. Uz to je vršena isplata po pet maraka za svaku godinu i upravo tu isplatu smo obustavili, jer je praktično počelo masovnije umiranje”, istakao je Irfan Imamović predsjednik Udruženja penzionera Općine Kakanj.

Irfan Imamović

Također, umanjene su i posmrtnine za supruge penzionera koje se isplaćuju bez obzira na to, da li su one bile članice Udruženja ili ne.

“ Za supruge se isplaćivalo 100 KM, sad je umanjeno na 50, to su te izmjene drugih nema.

Mnoga naša Udruženja iz susjednih Općina su ostala dužna za posmrtnine porodicama umrlih, zbog nedostatka finansijskih sredstava. Mi smo to regulisali odlukama zvaničnim i mjerodavnim naše Skupštine, tako da ćemo to normalizovati čim stabilizuje stanje “, dodao je Imamović.

Bez obzira na trenutne finansijske probleme, kakanjsko Udruženje penzionera uspijeva egzistirati zahvaljujući podršci Općine Kakanj, ali i pomoći iz javnog i privatnog sektora.

ntvic.ba