Connect with us

KAKANJ

U toku implementacija projekta vodosnadbijevanja sela Zagrađe

23.03.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U MZ Zagrađe u toku je implementacija projekta vodosnadbijevanja sela Zagrađe. Ovo je jedan od najznačajnijih, ali i prioritetnijih infrastrukturnih projekata na području ove mjesne zajednice, kojim bi se trebala osigurati dovoljna količina pitke vode za oko 110 domaćinstava. Radove je finansiralo resorno kantonalno mistarstvo.

U MZ Zagrađe u maju 2020. godine počela je realizacija I faze radova na izgradnji vodovoda ukupne dužine 5.400 m, koja je koštala 160.000 KM. Poslije je urađena i druga faza koju je, kao i sve radove do sada, finansiralo Ministarsvo za privredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK. U realizaciji projekta osim resornog ministarstva učestvovala je i Općina Kakanj te mještani koji su svojim sredstvima finasirali projektnu dokumentaciju za prve dvije faze.

– U 2021. godini dobili smo od resornog ministarsrva 220.000 KM, za II fazu tako da smo odmah pristupili realizaciji iste. Položili smo 6.000 m šlaufa, urađeno je sedam šahtova i veliki bazen – istakao je Adem Begić predsjednik MZ Zagrađe.

Od planinskog izvora koji se nalazi nadomak Lipničkog brda do glavnog bazena je oko 15 km dužine. Do sada su urađene četiri faze, a plan je da se petom ujedno i posljednjom u vodovodnu mrežu uveže preostali dio mještana Zagrađa kako bi svi imali dovoljnu količinu pitke vode.

– U 2022. godini ponovo smo od nadležnog ministarstva dobili sredstva za III fazu u iznosu od 78.000 KM, a zatim u istoj godini još dodatnih 100.000 KM. Završeni su radovi na realizaciji projekta od glavnog bazena do područne škole, ostao je još jedan dio polaganja šlaufa u dužini od 300 m i izgradnja nekoliko šahtova. Mi se nadamo da ćemo u ovoj, 2023. godini dobiti nova sredstva kako bi ovaj projekat uspješno završili, naglasio je Begić.

Zadnjih nekoliko godina uz pomoć lokalne zajednice kontiuirinao se radi na realizaciji brojnih kako infrastrukturnih tako i ostalih društvenih projekata koji su potrebni mještanima.

– U ovoj mjesnoj zajednici realizovan je projekat asfaltiranja puta od Zagrađa do Halinovića jer je ta cesta bila u jako lošem stanju. I ovaj projekat je realizovan u II faze, a radove je finasirala Općina Kakanj. Urađen je i projekat izgradnje javne rasvjete – naglasio je Begić.

Trend migracija iz ruralnih u urbana područja je sve prisutniji. Ipak, postoje i sela na području općine Kakanj koja su primjeri da se ostaje na selu što svakako trebaju pratiti i infrastrukturna ulaganja.

Continue Reading