Connect with us

KAKANJ

U toku radovi na obnovi Srpske pravoslavne crkve svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju

Srpska pravoslavna crkvena općina Kakanj nedavno je pokrenula akciju prikupljanja donatorskih sredstava za obnovu Crkve koja će za tri godine obilježiti 100 godina postojanja. Za manje od deset dana prikupljena su sredstva koja će u prvoj fazi na objektu centralnog pravoslavnog hrama omogućiti rekonstrukciju poda sa ugradnjom podnog grijanja. Kako smatra paroh kakanjski, Dragiša Cvjetković,  ova je akcija još jedan primjer suživota na ovim prostorima i pokazatelj kako se zajedno može uraditi mnogo toga.

Namjera je u naredne tri godine izvršiti još i zamjenu stolarije te rekonstrukciju fasade budući da će 2025. godine srpska pravoslavna zajednica proslaviti 100 godina postojanja ovog hrama. Projekat su finansijskim sredstvima podržali Općina Kakanj i Vlada ZDK, a svesrdnu podršku i pomoć dali su i izvođači radova. Međutim, ono što je najvažnije, značaj projekta prepoznali su i podržali naši brojni sugrađani, te Kakanjci koji danas žive širom BiH i dijaspore.

Pravoslavna crkva svetih apostola Petra i Pavla izgrađena je 1925. godine i od tada na objektu nisu rađene značajnije rekonstrukcije. Sudeći prema dosadašnjem odzivu na akciju rekonstrukcije – 100 godina postojanja ovog hrama bit će obilježno u potpuno obnovljenom objektu.   

Continue Reading