Connect with us

SVIJET

“Džinovska jabuka” privukla veliku pažnju

U gradu Isparti, na zapadu Turske, koji ima značajno učešće u proizvodnji jabuka, ovih dana završava berba ove izrazito zdrave voćke. Fuat Akar, proizvođač jabuka koji posjeduje hladnjaču u okrugu Gelendost, tokom berbe u voćnjaku naišao je na mnogo veću jabuku od ostalih. Pokazao ju je svom prijatelju, koji je fotografiju jabuke na vagi na kojoj se vidi da je ona teška 766 grama, podijelio na društvenim mrežama gdje je “džinovska jabuka” privukla veliku pažnju.

Predsjednik Poljoprivredne komore ovog područja izjavio je da je u ovoj pokrajini približno devedeset posto berbe jabuka završeno, od čega je većina smještena u hladnjače.

“Ponekad možemo naići na velike jabuke u našim voćnjacima. Ove je godine u voćnjaku našeg proizvođača pronađena jabuka od 766 grama. Trudimo se promovirati jabuku uzgojenu u Isparti, a ovakve dobre slučajnosti pomažu nam u tim promotivnim naporima”, kazao je Mustahattin Can Selcuk, predsjednik Poljoprivredne komore u Isparti

On je naveo je da se jabuke prikupljene iz voćnjaka izvoze, čime ispartanski proizvođači doprinose ekonomiji i pokrajine i cijele zemlje.

Izvor: AA

Continue Reading