Connect with us

KAKANJ

U završnoj su fazi radovi na izgradnji džamije u MZ Plandište

Plandište je novo poslijeratno naselje na području općine Kakanj koje do sada nije imalo svoj vjerski objekat. Kako se naselje širilo i broj stanovnika povećavao, tako se javila i želja mještana za izgradnjom džamije u ovom mjestu. Nakon kupovine i uvakufljenja zemljišta kojeg su vlastitim sredstvima kupili mještani naselja, te izrade projekta u saradnji sa vakufskom direkcijom, obezbijeđen je dio sredstava za izgradnju džamije od donatora.

Inače, vrijednost kompletnog projekta iznosi više od 460 hiljada KM. Kako ističe predsjednik građevinskog odbora,  do sada je završen veći dio posla na ovom vjerskom objektu posebno u njegovom unutrašnjem dijelu.

„Uradili smo veliki posao i to se vidi iz priloženog, džamija je hvala Allahu urađena po planu i u određenom roku što smo i planirali“, istakao je Zikret Bašić predsjednik građevinskog odbora.

Trenutno su radovi obustavljeni zbog nedostatka finansijskih sredstava, bez kojih neće biti moguće završiti preostale poslove koji se posebno odnose na vanjsko uređenje.

„Mi smo skupili nekih 100 hiljada KM i ostali smo još dužni otprilike od 20 do 30 hiljada KM da isplatimo ono što smo mi dužni. Što se tiče ostalih dugova, trebamo isplatiti oko 60 hiljada KM za radove koji su do  sad urađeni na vanjskom uređenju ovog vjerskog objekta, ne računajući asfalt u krugu džamije koji treba uraditi“, dodao je Bašić.

Džamija

Kako bi u što kraćem vremenskom periodu nastavili radove i što prije ih završili, mještani su pozvali sve dobre ljude koji mogu da im pomognu da ih podrže u realizaciji ovog projekta.

„ Pozivam sve one koji mogu da nam pomognu da se ovaj projekat ako Bog da  završi u što kraćem roku pa da i mi možemo početi obavljati svoje aktivnosti u džematu“.

Nakon što se steknu uslovi za korištenje ovog vjerskog objekta, u njemu će mještani imati  dovoljno prostora za vjerske ali i ostale aktivnosti. Pored toga unutar džamije nalazi se i abdesthana, učionica za mektebsku nastavu, kotlovnica za zagrijavanje objekta  kao i gasulhana.

ntvic.ba

Continue Reading