Connect with us

ZE-DO KANTON

U Zenici upriličena izložba „Ćilimi sjećanja“

U povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica upriličena je izložba pod nazivom „Ćilimi sjećanja“ autora Ismeta Lisice i koautora Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića. Organizator izložbe je Galerija „Preporod“ Zenica u saradnji s Mrežom mladih i Memorijalnim centrom Potočari.

Izložba „Ćilimi sjećanja“ predstavlja 12 bosanskih ćilima, koje je Memorijalnom centru Potočari Srebrenica poklonilo Udruženje žena BosFam.  Ćilime koje su tkale preživjele žrtve genocida postaju utočište sjećanja na sve žrtve genocida i njihove živote.

„Ovakva izložba je jedna od važnijih za kulturu sjećanja. I upravo zato što se ona nalazi u Zenici, govori koliko je važno da širimo kulturu sjećanja, da je njegujemo i da o ovome govorimo i u ostalim gradovima“.

„Ne samo za Srebrenicu, za porodice koje su preživjele, ova izložba je važna i za cjelokupni Bošnjački narod, koji je u svim godinama stradanja zaboravio da piše i da pamti svoju historiju“, istakla je Almasa Salihović PR Memorijalnog centra Potočari.

Almasa Salihović

Narod koji zaboravlja svoju prošlost u opasnosti je da mu se ona ponovi poručeno je sa ovog skupa.Na kraju, treba podsjetiti da je Izložba“ Ćilimi sjećanja“ uvrštena u ovogodišnji program obilježavanja  godišnjice genocida u Srebrenici.

ntvic.ba

Continue Reading